szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jegybank és a kormány is a limit megemelésére szólította fel a bankokat és a kártyatársaságokat. A Mastercard lépett.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Mastercard 29 országban, köztük Magyarországon emeli meg az egyérintéses fizetések összeghatárát. A vállalat Magyarországon április 1-jétől teszi elérhetővé a 15 ezer forintos limit használatát a hálózatán.

A Mastercard közleménye szerint a megemelt összeghatárnak köszönhetően a fizetések nagyobb aránya lehet gyors, kényelmes és biztonságos.

A Magyar Nemzeti Bank majd egy hete szólította fel a bankokat és a kártyatársaságokat, hogy emeljék meg az limitet, majd a kormány bejelentette, hogy a koronavírus elleni küzdelem részeként megnöveli az érintésmentes, köznyelvi nevén paypassos fizetések értékhatárát 5 ezerről 15 ezer forintra.

Az MNB szerint így a vásárlások közel 90 százaléka anélkül zajlana, hogy a vásárlónak meg kellene érintenie a terminált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

Kártyás vásárlás PIN-kód nélkül: a kormány elment a falig

Ha 300 forint alá menne a most 350 körül jojózó euróárfolyam, akkor Magyarország megsértené az uniós előírásokat a PIN-mentes kártyás fizetésekre a járvány miatt bevezetett 15 ezer forintos limittel. Ettől a jelek szerint a kormány sem tart.