Jobline.hu
Jobline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus-járvány felforgatta az álláspiacot. Másfél hónap alatt felére csökkent a hirdetések száma az állásoldalakon, miközben nőtt az álláskeresők száma: a Jobline.hu-n 39 százalékkal többen pályáznak, mint a január közepi csúcsidőszakban. Hogyan reagáltak a munkaerőt toborzó cégek az új körülményekre, és milyen változást tapasztalnak az álláskeresők viselkedésében? Egy élelmiszeripari vállalatnál, egy állami hivatalban és egy jótékonysági szervezetnél néztünk körül.

“A létfontosságú területeken nem hagytuk abba a toborzást. Ahol azonban lehetett, ott időben lassítottuk, csúsztattuk az új kollégák felvételét” – mondja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat HR-vezetője. Benkőné Lengyel Melinda hozzáteszi, online toborzási rendszerükkel zökkenőmentes volt az átállás. „Újdonság volt a videóinterjúk rendszeres használata és a korábbinál több telefonos beszélgetés. A kulcsmunkaköröknél a kiválasztás nem lassult, de a beléptetésre az egészségügyi kockázatok minimalizálása miatt új módszereket kellett kidolgoznunk” – tette hozzá.

Rövid idő alatt 10 százalékos létszámbővülésről számolt be Rácz Márta, a Kőröstej Cégcsoport HR-vezetője. Mind a belföldi, mind exportpiacaikon nőtt ugyanis a kereslet termékeik iránt. Főleg a munkaerőpiac legsebezhetőbb rétegének tudtak a nehéz helyzetben is kiszámítható munkalehetőséget kínálni, jellemzően fizikai, gyártási munkakörökben. „Toborzási folyamatainkat erősítettük, ehhez online és offline eszközöket is használunk” – fogalmazott a vezető.

Alkalmazkodott az új helyzethez a Központi Statisztikai Hivatal is. Fehérvári-Varga Judit Gyöngyi, a Humánstratégiai és oktatási főosztály munkatársa elmondta: az offline formák mellett náluk is nagyobb szerepet kapnak az online, digitális megoldások.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz a legtöbben adminisztratív munkakörökre jelentkeztek, ám éppen itt volt a legkevesebb új felvétel. A munkakeresés intenzitása és a munkakeresők száma egyértelműen megnőtt, a pályázók tapasztalata pedig jóval nagyobb szórást mutat, mint a járvány kitörése előtt. „Jóleső érzéssel tapasztaltuk, hogy megnőtt az önkéntes segítségre jelentkezők száma is, az érdeklődés, a segíteni akarás a veszélyhelyzet ellenére is jelen van az emberekben” – mondta Benkőné Lengyel Melinda.

Több jelentkezőről és gyorsabb felvételről számolt be a Kőröstej is. Tapasztalatuk szerint az álláskeresők a „biztos, jogkövető, magyar hátterű cégeket” keresik. Ők is nagy hangsúlyt helyeznek az egészségvédelemre, a biztonságos munkavégzésre.

A KSH-nál úgy látják, a munkavállalók számára felértékelődött a közigazgatás. Sokan nem konkrét pozícióra pályáznak, hanem a Statisztikai Hivatal adatbázisába küldik el önéletrajzukat. Érkeztek olyan pályázatok is, melyben az álláskereső jelezte, a koronavírus-járvány miatt elveszítette állását vagy veszélyben érzi azt.


A munkáltatók hálásak elkötelezett kollégáiknak

A rendkívüli helyzetben a cégek nagy erőfeszítéseket tesznek a munkavállalók megtartásáért. „Ahol ez sikerül, ott lojális és elkötelezett munkavállalók erősítik tovább a céget” – summáz Benkőné Lengyel Melinda. A szeretetszolgálatnál a következő három hónap megfeszített munkával telik. Mint a HR-vezető fogalmaz: „a belső kommunikációk megerősítésével, támogató beszélgetés program elindításával (belső pszichológusok, coachok bevonásával) és az egészségügyi feltételek maximális biztosításával támogatjuk kollégáinkat. Köszönettel tartozunk nekik, mert áldozatos munkával teszik a dolgukat, és jelen vannak ott, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.”

Rácz Márta arra számít, hogy a következő hónapokban még több lesz a képzettség nélküli álláskereső, a Kőröstejnél pedig folytatódik a toborzás. A cégnél az új technológiák bevezetésére és a hatékonyságjavításra magasan kvalifikált élelmiszeripari, tejipari szakembereket, gyártástámogató mérnököket keresnek termelési, műszaki, minőségügyi és raktározási területen.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szájer József lemondott a soproni díszpolgári címéről

Szájer József lemondott a soproni díszpolgári címéről

Tigris támadt egy idős nőre Floridában

Tigris támadt egy idős nőre Floridában

A Magyar Hang kiáll a kormánymédia által pedofíliával vádolt munkatársa mellett

A Magyar Hang kiáll a kormánymédia által pedofíliával vádolt munkatársa mellett