szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz kötődésű THM Hungary Invest Zrt. megveszi a vállalat 90 százalékát a magyar államtól.

Bejelentette a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a TMH International AG és a Magyar Vagon Zrt., hogy egy általuk közösen irányított vállalkozás (az orosz Transzmasholding tulajdonában levő TMH Hungary Invest Zrt.) révén megvásárolják a Dunakeszi Járműjavító Kft. üzletrészeinek 90 százalékát a MÁV Zrt.-től és a magyar államtól, írja az mfor.hu.

A tranzakció révén a TMH International AG és a Magyar Vagon Zrt. közvetett közös irányítást szerez a Dunakeszi Járműjavító Kft. felett.

Tavaly augusztusban írtuk meg, hogy újabb 21 KISS motorvonatot gyártana le a Dunakeszi Járműjavítóban a Stadler Bussnang AG, már amennyiben nem kerül orosz vállalathoz a Dunakeszi Járműjavító. 2019 májusában ugyanis született egy kormányhatározat, amely versenyeztetés nélkül az orosz Transmashholdingot jelölte ki, hogy vegye meg a DJJ-t. Azzal indokolták a döntést, hogy így a Járműjavító részt vehessen egy másik gyártási folyamatban, amely szerint az oroszok 1300 vasúti kocsit gyártanának az oroszok Egyiptomnak.

Dunai Zoltán, a Stadler Magyarország ügyvezető igazgatója augusztus 21-én erről azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy felbontják a szerződést, amennyiben a vállalat valamelyik közvetlen versenytársuk tulajdonába kerül, hisz nem szeretnék, ha a rivális vasúti járműgyártó, a Transmashholding rálátna a gyártási folyamatokra.

Akkor azt írtuk, hogy, ha megtörténik a szerződésbontás, vélhetően Fehéroroszországban, a minszki telephelyen készülnek majd el a vonatok.

Október 31-én egy egymondatos kormányhatározat jelent meg Magyar Közlönyben, amely szerint június 30-áról november 29-ére változik a határidő, ameddig meg kell kötni a megállapodást egy orosz vállalattal. A kistulajdonosok jelezték, nem szeretnék, ha eladnák a gyárat.

A Stadler novemberben jelezte, hogy a Dunakeszi Járműjavító Kft.-vel közösen gyártaná le a MÁV által rendelt emeletes vonatok utolsó tételét, egyúttal vételi ajánlatot is tenne a partner cégre. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő azonban tovább dolgozott, hogy orosz kézbe kerüljön a vállalat.

Később biztossá vált a fentebb említett orosz-egyiptomi vasúti üzlet, amiből viszont kimaradt a Dunakeszi Járműjavító, holott a kormány 2019 májusában éppen azért adta rendelettel, versenyeztetés nélkül a Dunakeszi Járműjavítót Transzmasholding kezébe, hogy az részt vehessen az üzletben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zelki Benjámin Gazdaság

Bizonytalan az egyiptomi vasúti tender, ami miatt orosz kézbe adnák a Dunakeszi Járműjavítót

Egy kormányhatározat verseny nélkül az orosz Transmashholdingot jelölte ki arra, hogy megvegye a Dunakeszi Járműjavítót, az üzlet azonban elakadt. Az új cég több mint ezer egyiptomi vasúti kocsi legyártását nyerheti el egy furcsa tenderen, elbukhatja viszont MÁV-nak készülő emeletes vonatok összeszerelését. Az üzletben sok a kérdőjel, például az is, hogyan került bele a londoni nagykövet.