szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mészáros csak a harmadik, Simicska a lista közepéig csúszott, egy incifinci kecskefarmmal.

Idén is megjelent A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány, immár tizenkilencedszer. Ebben még csak részlegesen látható a koronavírus-válság hatása, de a magyar gazdagok összvagyona így is 64,9 milliárd forinttal csökkent.

A magazin Szakonyi Péter főszerkesztésével készült. A vagyonok felbecsülése, természetüknél fogva, nem lehet teljesen pontos. A változásokat például többek között a tőzsdei árfolyamokból vezették le.

A leggazdagabbak listáját változatlanul Csányi Sándor vezeti 310 milliárd forinttal; ő 50 milliárdot veszített a válság nyomán. Az OTP vezére a bank mellett az agráriumban is nagypályás, emellett különböző ingatlanok és egyéb befektetések képezik vagyonát.

A második helyre Gattyán György jött fel. A vagyonát, akárcsak tavaly, most is 280 milliárd forintra becsülik. A Docler cégcsoportban már nemcsak az erotika, de az online jósda és az ezoterikus tartalom is szépen termel. Az internetes szolgáltatást ráadásul a koronavírus sem érintette negatívan. Gattyán már a székesfehérvári Kodolányi János Egyetem fenntartója is.

Utána következik Mészáros Lőrinc, 270 milliárdra becsült vagyonnal; tavaly 26 milliárddal még több állt a neve mellett az összesítésben. A közbeszerzéseken hízott nagyvállalkozó az építőiparban, energetikai létesítményekben, vendéglátásban, pénzügyi szolgáltatásokban és ingatlanokban tartja, amit szerzett.

Barátjának, Orbán Viktor miniszterelnöknek nincs megtakarítása, így nem került fel a listára.

A negyedik helyre Felcsuti Zsolt, az MPF Holding tulajdonosa került 187 milliárd forinttal. A vállalat barkácsgépekhez gyárt csiszolóeszközöket és egyebeket, valamint hűtő- és fűtőberendezéseket készít. Az MPF nemzetközi pályán is sikeres cég.

Az ötödik Széles Gábor Ikarus-tulajdonos, aki a legendás autóbuszgyár igazgatójából lett sokoldalú tőkés. Széles cégei továbbra is dolgoznak az autóbuszgyártáson, e területen jelentős beruházásokat is végrehajtott. Elektronikai cikkek gyártásával, ingatlanfejlesztéssel és turisztikával is foglalkozik, emellett tulajdonosa a Magyar Hírlapnak. Vagyonát 170 milliárdban jelölték meg.

A kiadványból kimaradt egy szócikk: a kommunikációs ipart képviselő „B.” megtiltotta nevének közzétételét. Neki 11,3 miliárd forintos vagyona van a szerkesztők szerint.

Tiborcz István, Orbán Viktor veje a 32. helyet csípte meg szorgos ingatlanfejlesztéssel és 35,8 miliárddal.

Simicska Lajos, a Fidesz korábbi pénztárnoka, aki 2015 elején szakított látványosan Orbán Viktorral, már csak a 49. helyre fért fel. Egyetlen érdekeltsége maradt, a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt., ahol juhokat és kecskéket tenyésztenek.

Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója családjával együtt 59 milliárd felett diszponál.

Súlyos veszteséget szenvedett el Váradi József, a vírusválsággal sújtott Wizz Air vezetője, aki már csak 11 milliárd forinttal, tavalyi vagyonának harmadával rendelkezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG hvg360

Orbán Viktor hagyja, hogy papíron csak a negyedik leggazdagabb kormánytag legyen

Nem szégyelli megtollasodását sem Rogán Antal, sem Lázár János. Miért is tennék, hiszen csak most nőnek fel a módosabb ellenzéki pártvezérekhez, például Gyurcsány Ferenchez, Ungár Péterhez. Az elsíbolt milliárdok úgysem a nyilatkozatra kötelezettekhez kerülnek, ám a kormánytagok bevallott vagyonából is szép toplista kerekedik.