szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Négy fehérjepor és a Zero Bar fehérjeszelet összetevőiről sem írtak igazat a termékek címkéin.

Százötvenmillió forintra bírságolta az egy cégcsoportba tartozó JLM PowerLine Kft. és a BioTech USA Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A két cég 2015-2018 között valótlan információt tett közzé öt terméke – négy fehérjepor és a Zero Bar fehérjeszelet – összetevőiről azok címkéjén, valamint a népszerűsítésükkor – derül ki a szervezet július közepén meghozott határozatából.

A két vállalkozás egyebek mellett ilyen állításokkal kellette a termékeit:

  • megemelt, 88 százalékos fehérjetartalom,
  • alacsony zsírtartalom,
  • szénhidrát 0,55%,
  • hozzáadott cukor nélkül.

A vizsgált kijelentések túlnyomó többsége azonban nem felelt meg a valóságnak.

A GVH az indoklásában jelezte, hogy bár jogszabályok bizonyos tűréshatáron belül lehetővé tesznek eltéréseket a tápértékek feltüntetett és tényleges tartalma között, a tápanyagtartalom nem térhet el olyan jelentős mértékben a címkén feltüntetett értékektől, hogy az a fogyasztókat megtévessze.

A hírről beszámoló Világgazdaság emlékeztetett: a GVH korábban már számos alkalommal bírságolt hasonló gyakorlatok miatt, ám az ezekben az ügyekben kiszabott bírságokat többszörösen meghaladja a BioTech termékek esetében kiszabott összeg. A hivatal súlyosbító körülményként értékelte a vizsgált termékek bizalmi jellegét, a jogsértés időtartamát és az érintett fogyasztók széles körét.

„Figyelemre méltó azonban, hogy a bírságösszeg kalkulálásakor számos enyhítő tényezőt is bírságcsökkentéssel jutalmazott a GVH” – mondta Turi Anna, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportjának vezetője a lapnak.

A megbüntetett vállalkozások által vállalt utólagos megfelelési program 20 százalékos bírságcsökkentést ért. Ezenkívül a jogsértés beismeréséért szintén 20 százalékkal, valamint a jogsértés körülményeinek tisztázásáért és jogorvoslatról való lemondásért cserébe ugyancsak további 20 százalékkal, összesen tehát 60 százalékkal mérsékelte a bírság mértékét a versenyhivatal, amelynek azonban az árbevételi adatok miatt így is meglehetősen vastagon fogott a tolla.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem mindennapi csoportkép készült a székesfehérvári tűzoltókról

Nem mindennapi csoportkép készült a székesfehérvári tűzoltókról

Az ígértnél is jobban gyorsul 0-ról 200-ra az új McLaren

Az ígértnél is jobban gyorsul 0-ról 200-ra az új McLaren

Ellentmondanak a magyar hatóságoknak az EU járványügyi szakértői

Ellentmondanak a magyar hatóságoknak az EU járványügyi szakértői