Hazajuthatnak az indiai munkások, akik fizetés nélkül maradtak a Budapest–Belgrád vasútvonal építésén

Hazajuthatnak az indiai munkások, akik fizetés nélkül maradtak a Budapest–Belgrád vasútvonal építésén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint negyven munkás a múlt héten csendes sztrájkba kezdett. Szakszervezeti segítséggel juthatnak haza.

A héten hazatérhetnek az indiai munkások a Budapest–Belgrád vasútvonal építéséről – idézi a Mašina szerb híroldalt a Mérce. A több mint negyven munkás a múlt héten kezdett demonstrációba, mivel az őket foglalkoztató cég nem fizette ki a munkabérüket, sőt élelmet és ivóvizet sem biztosított a számukra.

A dolgozókat szakszervezetek és civil szervezetek nyomására az indiai nagykövetség juttatja haza, és a bérük kifizetéséről is gondoskodik majd. Miután az Útépítő Munkások Független Szerbiai Szakszervezete értesült a helyzetről, szólt az Építőipari és Faipari Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének, amelynek ők és az indiai Tamil Maanila Kattida Thozhilalar Sangam (TMKTS) is tagja. Az indiai szervezet ezután helyezett nyomást a nagykövetségre.

Az Indiából érkező építőmunkások egy Nikolic nevű építkezési alvállalkozónál dolgoznak ideiglenes szerződéssel. A cég hivatalosan egy amerikai társaság, az IDEA Capital tulajdona, és évek óta ismert arról, hogy az indiai szubkontinensről szállít olcsó munkaerőt szerbiai építkezésekhez.

A Nikolic építővállalatnak nem az első ilyen botránya. Az indiai vendégmunkásokat kizsákmányoló gyakorlat iskolapéldájának nevezte a történteket Arun Kumar, az Indiai Központi Szakszervezeti Tanács (AICCTU) tagja.

Hozzászólások