szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A júniusi 0 után júliusban már 0,4 százalékos kiskereskedelmi növekedést mért a KSH. Annyival kevesebbet tankoltak a magyarok idén nyáron, hogy az nulla közelébe húzta az átlagot, de az élelmiszeren kívül szinte semmiből nem vásároltak sokat.

Miután júniusban a nullára fékezett a kiskereskedelmi forgalom növekedése, júliusban is csupán 0,4 százalékkal volt magasabb a forgalom az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Ennek a fő oka az, hogy sokkal kevesebbet tankolnak a magyarok, mint egy éve ilyenkor, júliusban 7 százalékos volt az üzemanyag-kiskereskedelem forgalomcsökkenése.

Az élelmiszerboltokban és az élelmiszer jellegű üzletekben 3,3 százalékos volt a növekedés. Ezen belül az élelmiszerüzletek forgalma 3,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 2,8 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben alig 0,4 százalékkal nőtt a forgalom. A leginkább a használt cikkek, valamint a bútorok és műszaki cikkek forgalma esett vissza, 19, illetve 14 százalékkal. A gyógyszerek forgalma 4,7 százalékkal visszaeesett. A ruha- és cipőboltok forgalma már 2 százalékkal nőtt, az iparcikk jellegű vegyes kategóriában pedig 5,6 százalékos volt a növekedés.

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma 20 százalékkal nőtt. Itt évek óta minden hónapban két számjegyű növekedést mértek, a járvány alatt pedig 100 százalék fölötti növekedés is volt, ehhez képest a mostani adat nem kiemelkedő.

Az év első hét hónapját összesítve 1,1 százalékos a növekedés 2019 január–júliusához képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

A száműzött ellenzéket is vádolja vezető atomtudósa megölése miatt Irán

A száműzött ellenzéket is vádolja vezető atomtudósa megölése miatt Irán