szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kiindulópont mindegyik esetben egy ingatlanvásárlás volt.

Legalább három olyan magyar családról tud a 24.hu, amelyek bankszámlája felett szélhámosok jól megtervezett lépésekkel és hamisított dokumentumokkal vették át az irányítást.

A lap által ismertetett történetek közös eleme, hogy a családok egy felettébb kedvező lakáshirdetésre jelentkeztek, ahol a hirdető, azaz a csaló állítása szerint egy külföldre költözött magyar volt, akinek sürgősen pénzre volt szüksége, azért is volt annyira akciós az ár. Hogy mennyire, azt jól mutatja, hogy a lap példájában egy 50 négyzetméteres V. kerületi lakást hirdettek meg 34 millió forintért.

A hirdető azt ígérte, hogy további fotókat és videókat küld a lakásról, ha az érdeklődő letölti az AnyDesk nevű ingyenes szoftvert. Ezt többen megtették, ám azzal nem számoltak, hogy a program távoliasztal-kapcsolatot létesít a számítógépek között. Így a bűnözőknek lényegében nem volt más dolguk, mint megvárni, amíg az áldozat a belép az internetbank-fiókjába.

Mivel ez önmagában nem elég – hiszen átutalás indításához az áldozat telefonjához is hozzá kell férni, hogy az SMS-ben kapott kódot is megkapják –, a csalók további lépéseket tettek: kiderült, hogy egy ismeretlen személy kezdeményezte a házaspár cégének előfizetéséhez tartozó SIM-kártyák cseréjét. Arra hivatkozott, hogy ellopták a kártyákat, ezzel együtt kérte az eredetik letiltását. Az ügyintézéshez a hamisított meghatalmazás mellett az áldozatok cégének hamis aláírási címpéldányát mutatta be – írta a 24.hu.

A Telenor állítólag elismerte a hibáját - írta a portál, mint mondták, ügyintézőjüket megtévesztették a látszólag szabályos dokumentumokkal, ugyanakkor azt is állították, a társaság részéről nem történt mulasztás. Mindenesetre a csalók immár hozzáfértek az SMS-sekhez, ezzel pedig nemcsak a bankszámlán lévő pénzt, hanem az állampapírban lévő megtakarítást is bitcoinra váltották, vagyis lenyomozhatatlan kriptovaluta lett belőle.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után a Telenor azt közölte: "A társaság álláspontja - a cikkben feltételezésként megfogalmazottakkal ellentétben – az, hogy a cég a törvényi kötelezettségeknek eleget téve és saját belső folyamatainak megfelelőn járt el, így nem hibázott. A cikkben leírtak a tekintetben valósak, hogy a vállalatunk ügyintézőjét hamis dokumentumokkal megtévesztették.

A Telenor Magyarországnak elemi érdeke és egyben kötelessége, hogy több mint 3 millió ügyfelét pontosan szabályozott és a törvényi előírásoknak minden esetben megfelelő módon szolgálja ki. Ez így történt a cikkben bemutatott esetben is. E folyamatainkat folyamatosan felülvizsgáljuk és azokat a mindenkori törvényi előírásoknak megfelelően és az ügyfelek szempontjából is életszerűen alkalmazható keretek között alakítjuk" - közölte a társaság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mostantól hivatalosan is ülésezik a Facebook "legfelsőbb bírósága"

Mostantól hivatalosan is ülésezik a Facebook "legfelsőbb bírósága"

Milyen előnye van felnőttként annak, aki gyerekként videojátékozik?

Milyen előnye van felnőttként annak, aki gyerekként videojátékozik?

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja