szerző:
Bankmonitor / Fülöp Norbert
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Számos kedvező hitellehetőség segíti most a hazai vállalkozásokat, amelyek segíthetnek az átmeneti likviditási zavarok kezelésében, a vevőfinanszírozásban, a cégvásárlásban, a hitelkiváltásban vagy éppen az új beruházások megvalósításában. De sok a buktató is, a Bankmonitor ezért most összeszedte, mikre érdemes figyelnie a cégeknek hiteligényléskor.

1. A saját tőke kevesebb, mint a jegyzett tőke

A jegyzett tőke például egy kft. esetében a jogszabályi előírások szerint minimum 3 millió forint. Amennyiben a cég saját tőkéje alacsonyabb ennél, akkor az azt jelenti, hogy veszteséget termel. A bank ezt látva joggal kérdezi, hogy egy veszteséges vállalkozás vajon miből szeretné kitermelni a hitel havi törlesztőit.

2. Az utolsó lezárt pénzügyi év üzemi/adózott eredménye negatív

Itt ugyanaz a helyzet, mint az első pontban, vagyis, ha veszteséges egy vállalkozás, akkor miből fizetné vissza a hitelt? A bankok pedig aligha szeretnének hitelt adni arra, hogy a cég ebből pótolja a veszteségeit. Már csak azért sem, mert a hitel törlesztői a későbbiekben plusz terhet jelentenek, amit ha nem profitszerzésre fordítanak, akkor az csak tovább növelheti a veszteséget.

3. Van a cégnek köztartozása

A meglévő köztartozás szinte minden esetben elutasítást jelent, ugyanis a bankok nem szeretnék hitelből finanszírozni ezek visszafizetését. Éppen ezért fontos, hogy a vállalkozás hiteligénylés előtt ellenőrizze, hogy biztosan nincs-e köztartozása, és ha van, azt minél előbb rendezze. Amennyiben nem képes azonnal kifizetni a tartozást, akkor megoldást jelenthet az átütemezés, ami ha nem is tökéletes, legalább rendezett állapotot jelent. Sok bank ilyenkor kéri a fizetési megállapodásokat, majd ellenőrzi, hogy ezeket a cég rendben fizeti-e. Ha igen, akkor bizonyos pénzintézeteknél még lehet hitelezhető a vállalkozás.

4. Inkasszó volt a cég számláján az elmúlt 36 hónapban

Az inkasszó a bank számára figyelmeztetés, hiszen valaki nem jutott hozzá a jogos pénzéhez, ezért volt szükség erre. Van olyan cég, ahol a bevételek szépen alakulnak, a kapcsolati háló is rendben van, ám mégis volt inkasszó. Ez pedig negatív információ! A 36 hónapon belül inkasszó vizsgálandó, de nem minden banknál kizáró, van ugyanis, ahol csak el elmúlt 6 hónapot vizsgálják.

5. Élő végrehajtás van a cég ellen

Végrehajtás alatt álló cég nem kaphat hitelt! Éppen ezért mindenképp szükséges rendezni a dolgot még a hiteligénylés előtt, ami bizonyos esetekben segíthet a dolgon. Nem mindegy például, hogy milyen összegű végrehajtás volt a cég ellen, hiszen ha milliárdos árbevétel és tisztes nyereség mellett egy pár százezer forintos kifizetetlen számla okozott ilyen galibát, akkor a bank ezt még betudhatja „pillanatnyi figyelmetlenségnek”.

6. Lejárt hiteltartozása van a vállalkozásnak

Ezt a bankok minden esetben kötelesek ellenőrizni a KHR rendszerben a hitelbírálat során. Amennyiben pedig van lejárt tartozás, akkor a vállalkozás jelenleg nem hitelezhető. Erre minden olyan vállalkozásnak figyelnie kell, amelyik a jövőben szeretne élni a kedvező hitelfinanszírozási lehetőségek valamelyikével.

7. Felszámolás alatt álló cég van a tulajdonosi körben

A bankok a hitelt igénylő vállalkozással közös tulajdonosi körbe tartozó vállalkozásokat és cégeket is megvizsgálják, hiszen előfordulhat, hogy valakinek az egyik vállalkozása sikeres, míg a másik rosszul működik, esetleg már felszámolás alatt áll. Ez utóbbi például nagyon megnehezítheti a hitelhez jutást a papíron tökéletes pedigrével rendelkező cég számára is.

8. A kapcsolt vállalkozások között felszámolás alatt álló cég van

Hasonló a helyzet, mint az előző pontban, a bankok ugyanis minden esetben megvizsgálják a kapcsolt vállalkozások helyzetét is.

9. A vállalkozás tulajdonosa vagy ügyvezetője készfizető kezesként negatív KHR-es

Előfordulhat, hogy egy vállalkozás tulajdonosának vagy ügyvezetőjének készfizető kezesként szerepelnie kell egy céges hitelben, viszont van már olyan, akár magánjellegű hitele, amellyel elmaradása van. Ez is oka lehet azonban egy céges hiteligénylés elutasításának. Ebben az esetben érdemes megvizsgálni plusz kezes bevonását, ami a bank számára esetleg megfelelő biztosíték lehet.

10. A tulajdonosi vagy ügyvezetői körben cégvezetéstől eltiltott személy van

Amennyiben van a tulajdonosi vagy az ügyvezetői körben olyan személy, akit a cégbíróság korábban eltiltott a cégvezetéstől, akkor ez a bankok hitelbírálóinál azonnal megszólaltatja a vészcsengőt.

+1. 50%-nál nagyobb tulajdoni arány változás történt az elmúlt 6 hónapban

Sokan nem tudják, hogy a bankok bizony azt is fontosnak tartják, hogy kik állnak egy vállalkozás mögött, kit a tulajdonosai. Hiszen egy cég sikerét ez alapvetően meghatározza, így a tulajdonosváltásra úgy tekintenek, mintha új cég jött volna létre, aminek ismét bizonyítania kell. Éppen ezért, ha 50 százaléknál nagyobb tulajdoni hányad cserélt gazdát az elmúlt 6 hónapban, akkor az megnehezíti a hitelhez jutást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az év eleje óta titkolja a kormány, hányan várnak idősotthoni elhelyezésre

Az év eleje óta titkolja a kormány, hányan várnak idősotthoni elhelyezésre

Az OTP beperelte Horvátországot

Az OTP beperelte Horvátországot

Tovább tüntetnek Netanjahu ellen Izraelben

Tovább tüntetnek Netanjahu ellen Izraelben