szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Richter által eddig előállított hatóanyag nagyjából 3000 beteg kezelésére elegendő.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Elkezdte a súlyos stádiumban lévő koronavírusos betegek kezelésére szolgáló remdesivir magyarországi gyártását a Richter – értesült az Index.

A portálnak Beke Zsuzsa, a gyógyszergyár kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, hogy a hatóanyaggal eddig előállított gyógyszerek körülbelül 3000 kórházi beteg kezelését teszik lehetővé. Donald Trump amerikai elnököt is remdevisirrel kezelték.

Szeptemberben kezdődött el a hatóanyagból készült injekciók minőségellenőrzési vizsgálata, ez jelenleg körülbelül 260 kórházi beteg kezelését oldhatja meg, de ahogy haladnak, folyamatosan növekedhet a mennyiség. A még hátralévő klinikai vizsgálatok lebonyolítása viszont már nem a Richter feladata.

A gyógyszergyár a kormánytól kapta megbízást márciusban, és a fejlesztést is a kormányzat finanszírozza. A Richter a legyártott gyógyszereket átadja, azok kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, így a gyógyszergyárnak ebből árbevétele nem keletkezik, hangsúlyozta a portálnak az igazgató.

Beke Zsuzsa hozzátette, hogy a gyógyszergyárnál jelenleg öt olyan kutatás-fejlesztési téma is fut, amelynek célja a koronavírusos betegek gyógyítását szolgáló terápia kifejlesztése vagy nagyüzemi gyártása.

A remdevisir gyártása mellett a favirapir fejlesztésében is részt vesz a Richter, miután tagja az ezzel foglalkozó konzorciumnak. A gyógyszergyár egy biotechnológiai úton előállított bioszimiláris tocilizumab nevű hatóanyag-fejlesztést is megvásárolt, bár itt még folynak a vizsgálatok, úgy tűnik, hogy ez is jó lehet a koronavírus ellen az igazgató elmondása szerint.

A cégnek az oltóanyag gyártásban is van érdekeltsége a Richter-Helm Biologicsszal, azaz a Helm AG-val közös tulajdonú vállalatukon keresztül, az Index szerint az USA-ban bejegyzett INOVIO-val áprilisban kötöttek megállapodást DNS-alapú oltóanyag gyártására, ez a vakcina jelenleg még fejlesztés alatt áll, várhatóan az év vége előtt lép a harmadik klinikai fázisba.

A Richter ezen kívül szintén tagja annak a konzorciumnak is, amely eredeti biotechnológiai gyógyszerfejlesztés keretében keres terápiás megoldást a Covid kezelésére. Az ACE2 fúziós fehérje szintén Covid-betegek kezelésére szolgáló készítmény lehet, a fejlesztését négy intézmény – az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az ImmunoGenes Kft., valamint a Richter Gedeon Nyrt. – kutatóiból és gyógyszerfejlesztőiből álló konzorcium végzi az állam támogatásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat

Egy aranyos kislány mentheti meg a világot Godzillától és King Kongtól

Egy aranyos kislány mentheti meg a világot Godzillától és King Kongtól

12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma

12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma