Tetszett a cikk?

Felmondhatnak minden bérlőnek a Millenáris Parkban, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány pedig újabb ingatlanokhoz juthat, ha a törvényjavaslatot megszavazzák.

Alaposan átírta az országgyűlés törvényalkotási bizottsága a kormány alapítványi juttatásokról szóló törvényjavaslatát a hétfői szavazás előtt.

Először is felmondanak minden bérlőnek a budai Millenáris Parkban, hogy az eddigi működtető kft. helyébe lépő alapítvány a céljait („tudományos, kulturális és oktatási központ és innovatív, családbarát, interaktív közösségi tér megteremtése”) „maradéktalanul megvalósíthassa”. Pontosabban: a törvény megszüntet minden egy évnél hosszabb határozott időre szóló szerződést „a bérlők azonnali és teljes kártalanítása mellett”, amit az elmúlt három éves nyereségükből számítanak ki. Arról nincs szó a javaslatban, hogy mi történik, ha egy bérlő veszteséges volt, de éppen a következő években remélt nyereséget. A törvény érintheti a magas bérleti díjjal eddig is küszködő Nemzeti Táncszínházat, de azt nem mondja, hogy az alapítvány nem szerződhet újra az eddigi kft. bérlőivel, csak hogy szabad kezet kap.

Az Orbán Balázs által vezetett, Mathias Corvinus Collegium (MCC) nevű, közpénzzel alaposan ellátott tehetséggondozó nem csak Pécsett kap két ingatlant, köztük az egykori Nemzeti Kaszinót, hanem egy-egy szekszárdi, szombathelyi és zalaegerszegi épületet, valamint a révfülöpi vitorláskikötőt is. Az indoklás semmit nem mond arról, hogy ezekre miért van szüksége az MCC-nek. (Az MCC éppen most készül arra, hogy bevásárolja magát a Libri-csoportba és a Rubicon magazint is megveszi.)

Új közérdekű vagyonkezelő alapítvány tulajdonába adják a 2017 óta vendégházként, illetve kulturális rendezvényközpontként működő Klebelsberg-kastélyt. Az egykori kultuszminiszter II. kerületi (pesthidegkúti) otthona volt üdülő és tüdőszanatórium, aztán sokáig üresen pusztult, amíg állami kézbe véve helyre nem állították. A Polgári Művelődésért Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítványt a kormány fogja létrehozni, feladata a kulturális értékek megőrzése, kulturális rendezvények szervezésében való közreműködés, oktatási tevékenység, a műemléki örökség védelmében való közreműködés. Mindez közérdekű célnak minősül. Az alapítványt a kormánynak további, itt nem részletezett vagyonnal és költségvetési támogatással kell ellátnia, ugyanakkor a kastélyt eladni és megterhelni nem szabad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,2 millió kilométernél jár ez a Tesla, de nem akar leállni

1,2 millió kilométernél jár ez a Tesla, de nem akar leállni

Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei