A béremelés ellenére a budapesti orvosok nagy része nem írná alá az új szerződését

A béremelés ellenére a budapesti orvosok nagy része nem írná alá az új szerződését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az orvosok a kirendelhetőség és a másod-, harmadállásokra vonatkozó új rendelkezések miatt utasítják el a szerződés aláírását.

Mintegy 3100 budapesti orvos a jelenlegi feltételekkel nem írná az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést – írja a Telex.hu a Magyar Orvosi Kamara budapesti szervezetének a gyorsfelmérésére hivatkozva.

A szervezet szerdán küldte ki a kérdőívet 13 800 kamarai tagnak, és 48 óra alatt választ kaptak a 22 százalékuktól. Ebből az derült ki, hogy 87,7 százalékuk elutasítja, hogy új rendelkezések határozzák meg a másod-, harmadállások vállalásának lehetőségét. Még ennél is nagyobb arányban, 93,7 százalékuk utasítja el az orvosok 1+1 évre szóló kirendelhetőségét, amikor nincs veszélyhelyzet. A 81,5 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy nem írnának alá olyan szerződést, amely ezeket a feltételeket tartalmazza.

A cikk szerint a szerződést elutasítók az összes fővárosi orvos 22 százalékát teszik ki, ha ők nem vállalják a jövő év elejétől a közalkalmazotti státuszt, akkor az komoly fennakadást jelentene a budapesti orvosi ellátásban.

A kormány majd két hete fogadta el a Magyar Orvosi Kamara béremelésre vonatkozó javaslatát, a parlament pedig a múlt hét kedden már rá is bólintott a benyújtott törvényjavaslatra. A viharos gyorsasággal megszavazott törvény szerint az orvosok bére három lépcsőben, 120 százalékkal emelkedik, és 2023 januárjáig éri el a teljes mértéket.

A Magyar Orvosi Kamara a jogszabály elfogadása után közölte, hogy a béremeléssel és azzal a szándékkal, hogy egy transzparens és korszerűbb szerkezetű egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre, egyetértenek. Viszont azt is hozzátették, hogy a jogviszonyok egylépcsős egységesítése és a másodállások szigorú korlátozása szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné.

(Képünk illusztráció)

Hozzászólások