Egyetlen új szélturbina tízmillió eurónyi gazdasági aktivitást generál

Egyetlen új szélturbina tízmillió eurónyi gazdasági aktivitást generál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erre jutott a WindEurope szélenergiás szövetség.

Nem csak elektromos áramot, de a vállalkozások aktivitását is gerjesztik a szélturbinák. A WindEurope szélturbinás szövetség friss jelentése szerint egy új szélturbina 10 millió eurónyi (3,6 milliárd forint) gazdasági tevékenységet generál. A WindEurope szerint ez megoszlik a turbinákat részegységeiket előállító 248 európai vállalkozás, valamint az eszközök tervezésében, építésében, szállításában, fejlesztésében közreműködő cégek között.

A szervezet szerint, ha az összes európai kormány eleget tesz saját energia és klímavállalásainak, akkor 2030-ra megkétszerezhetik a kontinens szélenergia-kapacitásait. Ez persze Magyarországra nem vonatkozik, hiszen a magyar kormány egyáltalán nem lát fantáziát a szélturbinákban.

A WindEurope szerint a bővüléssel 2030-ra 50 százalékkal, 450 ezerre nőhet az iparágban foglalkoztatottak száma, és a szélerőművek biztosíthatják az európai energiafogyasztás 30 százalékát, 50 milliárd euróval növelve a kontinens GDP-jét, sok esetben közvetlenül a leszakadó vidéki térségekben.

Hozzászólások