szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

A tulajdonos Szeged-Csanádi Egyházmegyétől próbáltuk megtudni, mennyit költöttek a tavaly augusztus óta működő Szent Gellért Fórum üzemeltetésére, és vajon ki teszi el az ebből származó hasznot. Nehéz meghúzni a határt a vallási tevékenységet megillető titkosság és az üzleti tevékenység között, amelynek alapjait közpénzzel teremtették meg.

A sportközgazdászok már évekkel ezelőtt azt prognosztizálták, hogy lesznek ugyan stadionok, amelyek sok pénzt termelnek, a legtöbb csak vegetálni fog. Nemrég a Telex.hu a szigetszentmiklósi megfeneklett beruházásról írt, ahol az építkezés a fociklubot rántotta a földre, de a mérleg másik serpenyőjében ott a Groupama Aréna, a Fradi stadionjában itt a költségeket simán kigazdálkodják a bevételekből.

Nem kevés pénzbe kerül egy aréna üzemeltetése, a Puskás Aréna fűnyírására nemrég 170 millió forintos közbeszerzést írtak ki, de a felmerülő technikai költségek is közelítik a félmilliárd forintot. A stadionok üzemeltetését vagy kiadják bérbe, vagy önkormányzatok maguk viszik a hátukon.

Puskás Aréna
©

A Szent Gellért Fórum nevű szegedi sportkomplexum kilóg a sorból azzal, hogy azt a Szeged-Csanádi Egyházmegye építtette, igaz, nem taóból, ahogy az eredetileg még 2013-ban megálmodták, hanem közel 14 milliárd forint közpénzből, és nem is háromezer fős stadion lett, hanem egy egész komplexum, amely valószínűleg nem is adományokból és tao-pénzből működik, ahogy azt akkor a püspök elképzelte.

A piacosított püspök

Nyilván azt az egyházmegye is érzékeli, hogy a hitélet és az evilági piaci viszonyok mezsgyéjén egyensúlyoznak, hiszen a komplexummal kapcsolatban igyekeznek annak társadalmi közfunkcióit kiemelni, de még 2016-ban, az első körben 9,7 milliárd forintos támogatást kihirdető Magyar Közlönyben is Ifjúsági Centrumként futott a létesítmény. A honlapjukon arról írnak, hogy 10 ezer gyermek tanul az egyházmegye fenntartásában működő iskolákban, négyezer állami gondozottal foglalkoznak a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatón keresztül (ezzel azt üzenve, hogy az ő számukra is épült), és azt is, hogy a szegediek előtt nyitott az aréna.

A stadionon túl amfiteátrum, kápolna, teniszpályák, edzőtermek, szabadtéri hibrid pályák, rendezvényközpont is van a Szent Gellért Fórum 10 hektáros területén. A "cég" ugyanakkor hirdetőtáblákat ajánl ki, rendezvényeket szervez, a meccsekre sky boxok is állnak rendelkezésre, ahol 12 főt tudnak fogadni, ez a csúcsa a vendéglátásnak. A VIP vendégek számára 240 fős elkülönített helyet tudnak biztosítani, a VIP bérletek ára 40 és 150 ezer forint közötti, attól függően, hogy bronz vagy arany fokozatú-e a vendég. De esküvők, konferenciák rendezését is vállalják, az éttermi szolgáltatást a szintén az egyházmegye tulajdonában levő luxusétterem szolgáltatja. A szlogenjük a sport és üzleti szféra találkozóhelyének aposztrofálja a fórumot. Az lett, a szónak minden értelmében.

©

Megkerestük a Szeged-Csanádi Egyházmegyét, hogy milyen formában, kik működtetik az egy éve működő stadiont, de két hete nem kapunk válaszokat a kérdéseinkre. Egy kicsit körülnéztünk, és találtunk egy céget a püspöki székhelyre bejegyezve, az AdRETu Kft.-t, amelyet Kiss-Rigó László alapított tíz évvel ezelőtt, egyedüli tulajdonosa pedig a Szeged-Csanádi Egyházmegye volt. Akkor épületépítési projektek megvalósítására hozták létre, de tavaly augusztusban a sportlétesítmények működtetését, személybiztonsági szolgálat ellátását, biztonsági rendszer működtetését, rendezvényszervezést, éttermi ellátást is bejegyezték.

A szeptember 30-án leadott beszámoló szerint az AdRETu Kft.-nek 2019-ben már 648 millió forint volt az árbevétele, és ebben az évben már szemmel látható profittal zárt: az adózott eredménye meghaladja a 150 millió forintot. A bevételek között az ingatlanbérlésből 40 millió, a vendéglátásból 186 millió, a sportlétesítmény működtetéséből pedig 36 millió forint folyt be, és ami kiugró, üzletviteli és egyéb tanácsadás 380 millió forintot hozott. A 156 millió forint nyereségről Kiss-Rigó László annyit nyilatkozott a közzétett beszámolóban, hogy letétbe helyezik.

Kiss-Rigó László
©

Az egyházak hitéleti, és az ezzel összefüggő pénzügyei nem nyilvánosak, így az, hogy miből alapították és tuningolták fel a céget, az nem világos. Igaz, a 2010-es beszámoló szerint már rögtön az elején kapott 1,3 milliárd forintos hitelt az alapító egyházmegyétől. Az AdRETu Kft. alig mozdult az első években, sokáig a cég standard bevétele az ingatlan bérbeadásából származó 24 millió forint volt, emellett pedig alkalmanként az egyházmegye a saját cégnek nyújtott hitel mellett, tíz-százmilliós összegben, alapítói támogatást is nyújtott, 2013-ban például 272 millió forintot.

2017-ben állt be az első fordulat a kft. életében, ekkor 21 fő alkalmazott szerepel a beszámolóban, és 125 millió forint vendéglátásból származó bevétel. Ebben az évben nyílt meg a Dóm Látogatóközpontjában a Katedrális Étterem. Akkor egy gasztrolapnak nyilatkozott az étteremről a magát tanácsadói posztban megjelölő Dallos Ferenc. Ő tavaly az egyik tulajdonosa lett a Mediátor Group Kft.-nek, amely – gyakorlatilag a semmiből – 2019-ben, két tenderen összesen 16 milliárd forint értékben nyert állami megbízást turisztikai marketingre.

Valószínűleg az étterem ügyeit is az AdReTu Kft. kezelheti: a tevékenységei közé egyébként 2016 végén vette fel a vendéglátást, és 2017-ben, a korábban 24 millió forintos árbevétele már 152 millióra, 2018-ban 165 millió forintra nőtt. A Katedrális Étterem fenntartója ugyanakkor honlapja szerint a Dóm Fejlesztő- és Turisztikai Szervezet. Ez egyházi alapítású, van adószáma, de sem a civil szervezetek, sem a cégvilág szabályai nem vonatkoznak rá. Abba a kategóriába tartozik, amelyeknek az adatait az egyházi szervezetek nyilvántartásával megbízott miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt, illetve támogatások esetében a Miniszterelnökség ismerheti meg.

Nagyon leegyszerűsítve az egyházak gazdálkodására vonatkozó 2011-es törvényi rendelkezéseket: az állami feladat átvállalása esetén tiszta viszonyok vannak, kapják a normatívát, a támogatásokat, azokat pedig nyilvánosan kell kezelniük. Ami viszont a hitélettel függ össze, azt senki, semmilyen szervezet nem ellenőrizheti –ezért érdekes, hogy például a Szeged-Csanádi egyházmegye tevékenységei mennyire tartoznak ebbe a kategóriába.

Ami nem hitéleti, de közcélú tevékenység, annak a gazdálkodási adatai szintén a homályba vesznek: vagy valamiféle belső szervezetre bízzák a tevékenységet, vagy, ha nagyon kilóg a lóláb, akkor egyházi tulajdonú, de polgári jogkörnyezetbe illeszthető vállalkozást alapítanak, aminek viszont a feltőkésítési, támogatási forrása homályos eredetű. Itt tehát azt látjuk, hogy a szegedi püspök alapított egy céget, egyházi pénzből felpörgették, majd rátestálták a Katedrális Étterem és a közel 14 milliárd közpénzből megépült komplexum működtetését. A szegedi stadion csak a jéghegy csúcsa lehet.

©

Milliárdosokra hajazó vagyon

És ez nem a teljes vagyon. Csak az állami támogatások oldaláról közelítve, az egyházmegyénél a zánkai beruházások 26 milliárd forintja, a lakiteleki liget felépítésének 30 milliárd forintja, és a szegedi stadion közel 14 milliárd forintra rúgó bekerülése összesen egy 70 milliárd forintos vagyont jelent. A tényleges vagyont becsülni is nehéz, de talán nem túlzás, hogy bekerülne a jogi személy a tíz leggazdagabb vállalkozó közé. A szálloda, stadion, étterem, golfpálya működtetésével kétségtelenül átlépte a szervezet azt a vörös fonalat, ami a piac farkastörvényeitől elválasztotta.

Zánka esetében előbb a gyerekváros került az egyházmegyéhez: 2017-ben a 17 milliárdosra becsült vagyont ajándékként kapta meg. Ehhez jött a 26 milliárdos felújítási pénz, és évi 4-5 milliárd működési forrás. Ez azonban csak a kezdet volt: idén már a Zánkán az Erzsébet-program keretében táboroztató Új Nemzedék Központ (újabb nevén Erzsébet Ifjúsági Alap Kft.) is a szervezethez került.

A lakiteleki Hungarikum Ligetet, a maga harmincmilliárdos beruházásaival együtt szeptember végén vette át a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Ezt Lezsák Sándor alapozta meg a Népfőiskolai Alapítvánnyal, amit évtizedekkel ezelőtt, ötezer forinttal gründoltak a feleségével. Időközben eladósodtak az egyik banknak, abból a csávából úgy kerültek ki, hogy 2000-ben a Szeged-Csanádi Egyházmegye megváltotta az adósságukat azzal, hogy 20 év múlva az egyházmegyére száll a tulajdonjog. A magyarnarancs.hu korábbi cikke szerint még a 100 millió forintot sem érte el az összeg, amennyiért a vagyon a szegedi püspökre szállt.

Kiss-Rigó Lászlónak, aki közismerten közeli kapcsolatban van Orbán Viktorral, az adósságátvállalás fejében tulajdonszerzést megpecsételő szerződéshez semmi köze, azt még előde, Gyulai Endre hozta tető alá. De a nagy volumenű beruházások elindítása Lakiteleken már nem biztos, hogy független a püspök és a miniszterelnök barátságától, hiszen a 30 milliárdos Liget, abban négycsillagos szálloda, golfpálya, lovarda, wellness és más építkezések már annak jegyében indultak el, hogy a létesítmény rövidesen a baráti püspökhöz kerül. Ezeknek a működtetése elég távol áll a hitélettől, ha a tulajdonjog mellett esetleg ezt is átveszi az egyházmegye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobszay János hvg360

Leleményes jogcímeken dőlt a pénz az egyházakhoz a járvány alatt

Miközben a veszélyhelyzet miatt a templomok is bezártak, az Orbán-kormány a szokásosnál is lelkesebben szórta a közpénzt az általa kiválasztott egyházaknak. Jutott az állami milliárdokból újabb templomfelújításokra és a lelkészek jövedelemkiegészítésére, valamint számos ingatlan tulajdonjogát is megkaphatták a járvány alatti törvénykezésnek köszönhetően.

A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik az igazi gazdasági válság

A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik az igazi gazdasági válság

Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya

Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el