szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dolgozni lehet éjfél és reggel 5 közt is, illetve lehet munkába menni, vagy onnan jönni.

Megjelent a kormány rendelete a járvány miatt bevezetendő legújabb korlátozásokról. Ezek közül az egyik leghangzatosabb (bár a gyakorlatban kevés embert érintő) intézkedés az éjfél és reggel 5 közötti kijárási korlátozás. Ebben az öt órában mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.

Vannak persze kivételek, lehet máshol tartózkodni és mozogni:

  • munkavégzés céljából,
  • a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából,
  • a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából.

A fentiekből az következik, hogy a kijárási korlátozás nem korlátozza a kereskedelmi egységek, például éjjel-nappali közértek nyitvatartását – mivel az ott dolgozók ott dolgoznak, és munkavégzés céljából lehet a szálláshelytől különböző helyen tartózkodni, illetve mozogni.

A fentiekből az is következik, hogy akinek mondjuk már reggel 4-kor el kell indulnia dolgozni (akár az irodába), az ezt megteheti.

Az éjjel-nappali kisboltoknak, benzinkutaknak, hajnalban nyitó pékségeknek tehát saját belátására van bízva, hogy változtatnak-e nyitvatartásukon, a kijárási korlátozás okoz-e akkora forgalomcsökkenést, ami ezt indokolja.

Orbán: "Ma éjféltől bevezetjük a rendkívüli jogrendet, éjfél és reggel 5 között kijárási korlátozás lép életbe"

Éjféltől újra rendkívüli jogrend lép életbe Magyarországon, éjfél és hajnal 5 között kijárási korlátozást vezet be a kormány. A szórakozóhelyeket bezárják, a moziban, színházban, stadionban három széket üresen kell hagyni nézőnként. A parkolás ismét ingyenes lesz - ezeket jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a kormányrendelet nem tartalmaz semmiféle szankciót a kijárási korlátozás megszegése esetére, továbbá a kivétel-feltételek teljesülését sem kell igazolni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki feltétlenül éjjel 2-kor akar ropit venni a benzinkúton, az ezt továbbra is megteheti – csak egy jó fedősztorival kell készülnie arról, hova megy dolgozni. Vagy legrosszabb esetben fel kell készülnie egy kemény ejnyebejnyére, esetleg hazakísérésre az érdeklődő rendőrtől.

A rendelet a fentieken kívül még egy kivételt enged a szálláshely elhagyására: ha egészségkárosodás, életveszély vagy súlyos kár fenyeget, továbbá életvédelmi céllal. Ez azonban tényleg csak kivételes eseteket fed, például akinek kigyullad a háza, az kiszaladhat az utcára, ha pedig a szomszéd háza gyullad ki, akkor ki lehet menni segíteni a mentésben és az oltásban. Vagy el lehet ugrani az ügyeletes gyógyszertárba az egészségkárosodás veszélyére hivatkozva – kérdés persze, az egészségkárosodás pontosan milyen súlyos állapotot is jelez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötödével több magyar választja a magánműtőket

Ötödével több magyar választja a magánműtőket

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Tanyára vitt Sziget Fesztivál vagy igazodási pont? Új szerepbe kényszerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Tanyára vitt Sziget Fesztivál vagy igazodási pont? Új szerepbe kényszerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál