Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Egy nem nyilvános kormányhatározat alapján a fővárosi augusztus 20-ai gigatűzijáték nem elmaradt, csak eltolták 2021-re. Az akár 1,3 milliárdos attrakció állami tulajdonú szervezője pedig 100 százalék előlegre jogosult, mondván "a rendezvény előkészítése érdekében a lehetséges felmerülő feladatok 90 százalékát teljesítette".

A 2021-es augusztus 20-ai fővárosi tűzijáték megrendezésével megbízott állami cég, az Antenna Hungaria (AH) akár 100 százalék előlegre tarthat igényt - derül ki a szerződés 2020. október 1-ei keltezésű módosításából. A 2021-es tűzijáték ugyanis valójában a járvány miatt lemondott 2020-as lesz, a kormány nevében a megrendelő Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség (TMÜ) és az Antenna Hungaria átírták a teljesítési dátumokat 2020-ról 2021-re.

A közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény indoklása szerint a 100 százalékos előleg azért indokolt, mert:

  • Az AH a rendezvény előkészítése érdekében a lehetséges felmerülő feladatok 90 százalékát teljesítette,
  • A már teljesített beszerzés megismétlése mind időben, mind költségben indokolatlan veszteségként jelentkezne, a költségek megsokszorozódásával járna,
  • A beszerzett pirotechnikai termékek és eszközök a szerződés keretösszegéhez képest olyan magas értéket képviselnek, hogy azok ismételt - akárcsak részbeni - beszerzése súlyos hátránnyal járna,
  • Az egymásra épülő előkészítési, tervezési és engedélyeztetési részfeladatok, majd ezek eredményeképpen a beszerzett eszközök szoros egységet alkotnak, amelynek megbontása az ajánlatkérő számára súlyos érdeksérelmet okoz.

Mindehhez azért hozzátartozik, hogy a kormány, illetve a TMÜ későn, rohamtempóban állt neki vállalkozót keresni a tűzijátékhoz, az eseményt pedig csak az utolsó pillanatban mondta le.

Egyébként nem csak a tűzijáték megrendezésére vonatkozó szerződést tolták előre 2021-re, hanem a Szent István napi programsorozat lebonyolítására kötöttet is. Mindkét szerződést az állami Antenna Hungaria nyerte el meghívásos eljárásban, soha korábban nem látott összegekért: csak a tűzijáték keretösszege 1,3 milliárd forint (ebből legalább 910 millió forintot el kell költeni), a rendezvénysorozat keretösszege 6,6 milliárd forint (ebből legalább 4,6 milliárdot ki kell meríteni).

A kormány nem nyilvános határozatot hozott

Az indoklás szerint azért lehet az Antenna Hungariával megkötött szerződéseket módosítani, és azért nem kell új közbeszerzési eljárást lefolytatni, mert a kormány a 2020. július 15-én tartott ülésén a 2020. augusztus 20-ra tervezett nyilvános ünnepségek – az Állami díszünnepség és kapcsolódó események kivételével – 2021. augusztus 20-ra történő elhalasztásáról döntött.

Mi több, az indoklás hivatkozik továbbá a kormány 2000-es határozatára, „melyben egyetértését fejezte ki a tekintetben, hogy a Rendezvénysorozat megrendezése érdekében biztosított központi költségvetési források terhére az Augusztus 20-i tűzijáték és a Szent István Napi programsorozat támogatásáról szóló Korm. határozat szerint

megkötött szerződések a Rendezvénysorozat 2021. évi megrendezése érdekében meghosszabbításra kerüljenek,

valamint utasítást adott a megkötött szerződések szerinti teljesítések elszámolására”.

Nem titok, csak épp nem nyilvános

A 2000-es kormányhatározatok nevüket onnan kapták, hogy számuk 2000-essel kezdődik, ezek nem titkosak a szó szoros értelmében (azok a 3000-esek), azonban 2008 óta nem hozzák nyilvánosságra őket, csak az érintettek kapják meg. Vagyis

a kormány egy nem nyilvános határozatban kimondottan döntést hozott a 2020-as szerződések 2021-re történő meghosszabbításáról.

A felek egyetértettek abban, hogy a fentiek kimerítik a vis maior fogalmát, a teljesítési dátumok egy évvel való előre tolása pedig nem változtatnak a szerződések általános jellegén, így a módosításnak nincs akadálya.

Nem mondták, hogy nem elmarad, hanem elnapolták

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 16-ai Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében „elmarad” a tűzijáték. A miniszter arról nem beszélt, hogy tulajdonképpen nem elmarad, csak elnapolják egy évvel, sőt a tűzijátékra elkülönített pénzzel kapcsolatban szó szerint azt mondta:

Örülünk, ha bármit meg tudunk spórolni.

Azonban így, hogy az AH 100 százalék előlegre tarthat igényt, már nehéz spórolásról beszélni.

A kormány döntését komoly, az augusztus 20-ai rendezvényekkel szembeni ellenállás előzte meg. A járvány miatt a tűzijáték megrendezése ellen lakossági petíció is indult, felmérések szerint az emberek nagy többsége nem támogatta a megtartását, tiltakoztak ellenzéki pártok és Karácsony Gergely főpolgármester. Sőt még Müller Cecília országos tisztifőorvos sem tartotta jó ötletnek a tűzijáték megtartását.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus

Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus

Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex bébik

Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex bébik

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok