Tetszett a cikk?

Újabb rendeletet adott ki szerda este a kormány, ezúttal a távmunkásokra vonatkozóan. A munkavédelmi törvényhez van köze.

A veszélyhelyzet idején más szabályok vonatkoznak az otthon dolgozókra, mint máskor. Erről adott ki szerda este rendeletet a kormány, amely így szól:

Nem kell alkalmazni a munkavédelmi törvényt, amely szerint a munkáltató és a munkavédelmi hatóság a lakásán dolgozót is ellenőrizheti. Elég, ha a munkáltató tájékoztatja a dolgozót a biztonságos munkakörülmények szabályairól, és ő ennek alapján maga dönti el, melyik szobájában hogyan dolgozik.

Továbbá megállapodás alapján el lehet térni a Munka Törvénykönyvének attól a pontjától, amely szerint „a munkáltató a távmunkát végző munkavállalónak minden olyan tájékoztatást köteles megadni, amelyet más munkavállalónak biztosít”, illetve amelynek alapján lehetővé kell tennie, hogy a dolgozó a cég, intézmény „területére beléphessen és más munkavállalóval kapcsolatot tartson”.

Igazolás nélkül el lehet számolni költségként havonta legfeljebb a minimálbér 10%-át – ez most 16 100 forint –, de ha erről a dolgozó megállapodik a munkáltatóval, akkor nem számolhat el külön számlával fűtést, villanyt, internetdíjat, lakbért. A kormány korábban törvényt ígért erről őszre.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára júliusban arról beszélt, hogy a tervek között szerepel a távmunka fogalmának kiterjesztése, a munkáltató és munkavállaló közötti megállapodás új alapokra helyezése, ami mindkét fél érdekeinek érvényesítését segítheti. Azt a gyakorlatot is szabályossá tennék, hogy megállapodás szerint csak a munkanapok egy részén legyen egy dolgozó távmunkában – mondta, de erről a most kiadott jogszabály nem szól. Ugyanő még szeptemberben is törvényről beszélt, de hozzátette, hogy „a munkahelyi balesetek körének meghatározásában elég távol vannak a vélemények egymástól”. Végül csak kormányrendelet született, amely a balesetekről nem szól, csak kiiktatja a munkavédelmi ellenőrzést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma

12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma

Joe Biden kutyái is megérkeztek a Fehér Házba

Joe Biden kutyái is megérkeztek a Fehér Házba