szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már több mint 40 Fidesz-közeli vállalkozó cége szerepel a legnyereségesebb 500 között. Ebből 13 Mészáros Lőrincé, pedig zászlóshajója veszteséges volt. Vajna Tímea is csinos osztalékot vett ki kaszinóörökségéből.

A legnagyobb nyereséget elért 500 magyarországi cég között már több mint negyven olyat találunk, amelynek tulajdonosa a NER valamelyik emblematikus figurája. Évről évre, toplistáról toplistára többet. Ez is az országépítés egy formája, amennyiben – az egykori rákosista jelszót parafrazeálva – övék az ország, maguknak építik. A legeminensebb építőtanonc természetesen a kormányfő gyerekkori pajtása, a Simicska Lajos korábbi főoligarcha 2015-ös kegyvesztetté válásakor fölemelkedett Mészáros Lőrinc. Neki 13 érdekeltsége tűnik föl az 500 nyereségrekorder sorában, igaz, nem mindnek ő az egyetlen tulajdonosa.

Cégbirodalmának egyik zászlóshajója, az Opus Global például tőzsdei cég, papírjainak 26,6 százalékát bárki adhatja-veheti, Mészáros és – éppen válófélben lévő – felesége közvetlen és közvetett befolyása azonban 70 százalék körül van. Ám az Opus nevét hiába keresnénk a rangsorban, a 2019- es évet ugyanis a felcsúti milliárdos Beatrix lánya által elnökölt holdingcég durva, 34 milliárd forintos veszteséggel zárta.

Csöppet sem volt szégyenlős Andy Vajna volt filmügyi kormánybiztos özvegyen maradt ifjú felesége. Ő közel 15 milliárdos osztalékot vett ki az ölébe hullott két kaszinócégből, a Vajna további érdekeltségeit kezelő AV Investments pedig 37 millió dollárt, azaz mintegy 11 milliárd forintot utalt át Las Vegasban bejegyzett anyacégének. Vajna Tímea türelmetlensége egyébként nem volt alaptalan. Idén májusban a kizárólagos állami koncessziókat birtokló kaszinócégeknek is új gazdái lettek Garancsi István és Szalay-Bobrovniczky Kristóf személyében.

A legsikeresebb NER-cégekről, illetve az 500 hazai nyereségrekorder vállalatról részletesen olvashat az eheti HVG hetilap mellékletében, és online a hvg360-on.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe