Laposa Bence a Balatoni Kör elnökeként kért állami pénzt, amiből saját cégei 143 milliót kaptak

Laposa Bence a Balatoni Kör elnökeként kért állami pénzt, amiből saját cégei 143 milliót kaptak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 24.hu cikke végigvezeti, hogyan kapott egy kiválasztott kör titkolózva másfél milliárdos állami támogatást. Lemondás lett a vége.

Összesen csaknem 1,5 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Balatoni Kör és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) negyven tagjának – írta a 24.hu. A lap értesülései szerint a pénzosztásból komoly botrány lett, ugyanis a Balaton Kör szervezet eddigi elnöke, Laposa Bence két borteraszával is a legnagyobb, 71,5 millió forintos támogatást nyerte el.

A badacsonyi borász a cikk szerint nemcsak a pénz felvételében, hanem kiosztásában is szerepet játszott: ő adott listát az MTÜ-nek azokról a borászatokról és gasztrovállalkozásokról, amelyeket támogatásra érdemesnek tartott. A 24.hu szerint egy titkos találkozót szervezett tavaly augusztusban, ahova csak azokat hívta meg, akiket a Balatoni Kör elnökeként érdemesnek tartott az MTÜ pénzosztására, a találkozón az MTÜ képviselői ismertették, hogyan juthatnak a kiválasztottak egyedi támogatáshoz. Ezután novemberben a kiválasztottak kaptak egy levelet, ami után pár nap állt rendelkezésükre a pályázat beadására, majd hamarosan megkapták a támogatási okiratokat – áll a 24.hu cikkében.

A lap emlékeztet rá, hogy Laposa család cégei 2019 nyara óta 631 millió forintot kaptak az állami szervezettől. A most megítélt támogatás pedig azért is érdekes, mert Laposa Bence – még a Facebook-oldala szerint is – az MTÜ tanácsadója. A portál kereste az ügynökséget, hogy megkérdezze, a borász pontosan mióta és mennyiért dolgozik nekik, de erre nem érkezett válasz.

Maga Laposa egy közleményt juttatott el a lapnak, melyben arról ír, hogy az egyesület elnöke és teljes elnöksége felajánlotta lemondását, az elnökség ügyvivőként folytatja tovább a munkáját a következő közgyűlésig.

Hozzászólások