szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemcsak életeket ment, üzletnek sem utolsó a vakcinagyártás.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kijött az amerikai Moderna cég friss jelentése, mely szerint a cég 2021-ben 18,4 milliárd dollárnyi bevételt remél a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájából – közölte a CNBC.

Ez mai árfolyamon 5429 milliárd forintnak felel meg.

Összességében idén 700 millió adagot gyártanának, ám ez még csak a kezdet, jövőre a tervek szerint ezt megduplázva 1,4 milliárd oltásra elegendő vakcina kerülne ki a cég gyáraiból.

Az idei 700 millióból 300 milliót egyébként az amerikai kormányzat kötött le, amiből egyelőre 55 milliót szállított le a cég.

Az EU összesen 310 millió adagot rendelt (és további 150 milliót kötött le a következő évre), amiből Magyarország lakosságarányosan 6,82 millió adagra lenne jogosult. Ám érhetetlen módon a magyar kormány mindössze 1,7 milliót foglalt le a Moderna termékeiből magának, hiába lenne módja többre is.

Érthetetlenül keveset rendel a kormány a Moderna vakcinából

Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Facebook: Egyszerű technikai hiba volt a magyar politikusok visszafogása, de már elhárult

Facebook: Egyszerű technikai hiba volt a magyar politikusok visszafogása, de már elhárult

Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Az Európai Gyógyszerügynökség a Johnson & Johnson vakcináját is vizsgálja vérrögképződés miatt

Az Európai Gyógyszerügynökség a Johnson & Johnson vakcináját is vizsgálja vérrögképződés miatt