szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Óriásit esett a foglalkoztatottság, a munkanélküliség pedig rég nem volt ennyire nagy.

Míg egy hónapja ilyenkor arról adott hírt a Központi Statisztikai Hivatal, hogy 4 millió 500 ezer volt decemberben a foglalkoztatottak száma, most közzétették, hogy januárban már 4 millió 537 ezer a mutató. Ez hatalmas javulásnak tűnhet, de semmi ok nincs az örömre: csak egy módszertani változás miatt kerültek be sokan most a statisztikába.

A KSH utólag elkészítette az egy hónappal ezelőtti foglalkoztatottság új módszertan szerinti számítását, így az jött ki, hogy

januárban 97 ezerrel kevesebben dolgoztak, mint decemberben, a 2020. januárihoz képest pedig 55 ezer fős a csökkenés.

Ráadásul az nem derül ki a számokból, hogy hány embert küldtek teljes állás helyett részmunkaidőre.

Valakinek eszébe jutottak a nők

Egész pontosan az okozza a módszertani változást, hogy eddig inaktívnak számított mindenki, aki a vizsgált hónapban legalább 1 órát dolgozott, vagy azért nem dolgozott, mert szabadságon, netán betegszabadságon volt, most viszont rájöttek arra, hogy így a gyeden lévőket sem számolták foglalkoztatottnak. Mostantól az a 134 ezer ember is a foglalkoztatottak közé számít, akik gyeden vannak, utána viszont vissza tudnak menni a munkahelyükre. (Ez nem a KSH ötlete volt, a nemzetközi szabályozás változott meg.)

Ha a régi módszertan szerint számoltak volna már tavaly is, akkor az jött volna ki, hogy 2020 novembere és 2021 januárja között 25 500-zal kevesebben dolgoztak, mint a 2019. november – 2020. januári időszakban. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma pedig még nőtt is 20 600-zal, de tízezerrel kevesebben vannak közmunkán, a Magyarországon élő, külföldön dolgozók pedig 36 100-zal lettek kevesebben (ők nem a kivándoroltak, hanem az ingázók.)

A munkanélküliség 5 százalékosra nőtt, ami 0,8 százalékpontos emelkedés. 2020 decemberében 200 ezer munkanélküli volt az országban, 2021 januárjában már 238 ezer. Három hónapos átlagban számolva most ért vissza a munkanélküliség arra a szintre, ahol a járvány második hulláma előtt, a 2020. július-szeptemberi időszakban volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

„Mindannyiunk számára Mari a példa” – emlékműsorral tiszteleg a Nemzeti Színház Törőcsik Mari előtt

„Mindannyiunk számára Mari a példa” – emlékműsorral tiszteleg a Nemzeti Színház Törőcsik Mari előtt

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple