szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A védettséggel rendelkező lakosság indítja újra a gazdaságot – írja keddi közleményében az MKIK.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Közleményt adott ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kedden, melyben arról írnak, hogy a kormányzat meghallgatta a március 20-án tett javaslataikat, és “a jelenleg érvényben lévő – sok esetben a kkv-k szempontjából versenytorzító – korlátozó intézkedések feloldásra kerülnek”. Ennek feltétele, emlékeztetnek, hogy a lakosság egynegyede, azaz 2,5 millió magyar megkapja az első oltását.

Az MKIK az elmúlt hét vállalkozói jelzései alapján a következő lépésként azt javasolja, hogy amennyiben elértük a kívánt számokat, “a már védettséggel rendelkező lakosság korlátozások nélkül, de ellenőrzötten élhesse életét és térjen vissza a reálgazdaságba”. Hozzáteszik:

így a gazdaság azon szereplői, akik eddig kénytelen voltak működésüket felfüggeszteni – mint például a turizmus és a vendéglátás – is megkapnák az esélyt az újraindulásra azzal, hogy a védettséget igazolni tudó polgárok igénybe vehetnék ezeket a szolgáltatásokat”.

A szervezet a védettség státuszának ellenőrzéséhez egy mobilalkalmazás bevezetését javasolja, “amellyel bárhol és bármikor zökkenőmentesen ellenőrizni lehet az érintett személy koronavírussal szembeni védettségét”.

EU-biztos: Nem lesz kötelező az uniós oltási útlevél

Egymás után vezetik be az országok a koronavírus-fertőzésből a felgyógyulást, illetve az oltottságot bizonyító igazolványokat. A magyar kormány ebben is külön utat jár. Ám miközben az immunizáltak is továbbadhatják a kórt, százmilliók kerülhetnek hátrányba, mert betegségeik vagy hazájuk gazdasági nehézségei miatt nem kaphatnak vakcinát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joó Hajnalka Gazdaság

"Ez a szokásos módszere Parragh elnök úrnak" – Áll a bál a kamarai hozzájárulás einstandolása miatt

Még a kormánypárti irányítású megyék gazdasági kamaráinak vezetői is próbálnák megfúrni azt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének ötletéből faragott törvényjavaslatot, amely a területi kamaráktól a Parragh László vezette országos központhoz irányítaná a kamarai hozzájárulás teljes összegét. A területi kamarák durva központosítást látnak a pénzek átcsatornázásában, és egyelőre a részleteket sem ismerik. Annyi már most is látható, hogy a változtatás legnagyobb vesztese a központi régió lesz, ami újabb csörtéhez vezetett múlt héten a budapesti és az országos kamara vezetője között.

Cuki állatokkal a boldog házasságért

Cuki állatokkal a boldog házasságért

Különleges fényképezőgépet készít a tokiói olimpiára a Canon

Különleges fényképezőgépet készít a tokiói olimpiára a Canon

Nem az emberiség önző, cinikus és kegyetlen, hanem a vezetői

Nem az emberiség önző, cinikus és kegyetlen, hanem a vezetői