szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Globálisan 19,7 százalékot esett a profit, a közép-európai részleg nyeresége még ennél is sokkal nagyobbat zuhant.

Csökkent a Tesco adózás előtti eredménye a 2020 márciusától 2021 februárjáig tartó pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt. A most közzétett beszámolójában a cég arra is kitért, hogy a közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Globálisan a csoportszintű értékesítés 7 százalékkal, 53,4 milliárd fontra emelkedett, az adózás előtti csoportszintű eredmény azonban 19,7 százalékkal, 825 millió fontra (327 milliárd forintra) csökkent.

A Tesco közép-európai hálózatának külön mért, éves csoportszintű működési eredménye folyó árfolyamon, kivételes tételek nélkül kalkulálva 29,5 százalékkal, 124 millió fontra, azaz 50 milliárd forintra esett az elmúlt pénzügyi évben.

A beszámoló szerint a Magyarországon tavaly bevezetett kiskereskedelmi adó 25 millió fontnak, vagyis 9,9 milliárd forintnak megfelelő tétellel terhelte a Tesco elszámolt térségi eredményét.

Magyarországon a Tesco 545,41 milliárd forint bevételt ért el.

A Tesco szerint a visszaesés okai között szerepelt, hogy a fogyasztókat a közép-európai országokban a koronavírus-járvány miatt a helyi, lakóhelyükhöz közeli boltok felkeresésére biztatták a hatóságok, és az élelmiszeren kívül általános áruválasztékot érintő korlátozások miatt is csökkent a nagy Tesco-áruházak látogatottsága.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!