szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felfüggesztés addig tart, amíg a jogszabályoknak megfelelő, független könyvvizsgálói jelentéssel alátámasztott éves jelentést közzéteszik.

Felfüggesztette az OTT-ONE Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését a Magyar Nemzeti Bank péntektől. Azért döntöttek így, mert a vállalat hiányosan – lényegi, a megítélését potenciálisan érintő információt elhallgatva – tette közzé, hogy könyvvizsgálója rendkívüli felmondással visszaadta megbízását.

Közleményükben azt írták, hogy az OTT-ONE csütörtökön tájékoztatta ugyan a nyilvánosságot a könyvvizsgáló döntéséről, annak indokát viszont nem tette közzé, pedig a vonatkozó jogszabályok kötelezik erre.

Az MNB jelezte, hogy határozatában ennek pótlására kötelezte a kibocsátót, amelynek felfüggesztése addig tart, amíg a jogszabályoknak megfelelő, független könyvvizsgálói jelentéssel alátámasztott éves jelentést tesz közzé az idei tevékenységéről.

A jegybank emellett jelenleg célvizsgálatot is folytat annak feltárása érdekében, hogy az OTT-ONE Nyrt. az elmúlt időszakban tájékoztatási kötelezettségét mindenben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően teljesítette-e.

A beszerzett információk elemzését követően a jegybank az OTT-ONE Nyrt. tevékenységével összefüggésben feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen.

Október elején a jegybank bennfentes kereskedés miatt bírságolta meg a céget. Akkor a hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás során arra jutott, hogy egy részvényes az OTT-ONE Nyrt. egyik vezető tisztségviselőjétől megtudta, hogy a cég zártkörű alaptőke-emelést fog végrehajtani. A jegybank közleménye szerint a bennfentes információ birtokában a részvényes olyan tőzsdei megbízásokat adott, melyek tiltott bennfentes kereskedelmet valósítottak meg. A cég jelezte, hogy keresetet terjesztett elő a bírsággal szemben.

Ahogy korábban megírtuk, az OTT-ONE Nyrt. neve a közelmúltban a lélegeztetőgép-beszerzések kapcsán lett ismert, a magyar kormány korábban rajtuk keresztül is szerzett be gépeket Kínából (bár azért nem ők voltak a legjelentősebb szereplők a történetben). A társaság az idei első félévben az eddigi legmagasabb, közel 7 milliárd forintos árbevételét érte el.

Az OTT-ONE neve korábbról is ismerős lehet olvasóinknak, ugyanis a hvg.hu, illetve hvg360 cikkei után menesztették a társaság felügyelőbizottsági tagját a nagy lélegeztetőgép-beszerzések után.

A tájékoztatási kötelezettség megszegése miatt nem most először függesztették fel a cég részvényeinek tőzsdei kereskedését, ez már 2016-ban is megtörtént vele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!