szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mikó István szerint nem orosz-ukrán konfliktus zajlik a dunaújvárosi vasműnél, a jogos tulajdonos akarja átvenni a területet. Ha kell, 800 emberrel.

Ismételten megpróbáljuk megakadályozni az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. 99,64 százalékos tulajdonosának és a társaság több ezer munkávállalójának érdekében, hogy a társaságot felszámoltassák, a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és köztartozásokat kifizetetlenül hátrahagyják – írja közleményében Mikó István, a Steelhold Limited meghatalmazott képviselője.

Pintér Tamás polgármester a megelőző este azt közölte, hogy egy körülbelül 100 fős, őrző-védőkből álló csoport akart bejutni a vasgyár területére. A rendőrség feltartóztatta, igazoltatta és visszafordította a társaságot.

A megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint „információ merült fel arra vonatkozólag, hogy Dunaújvárosban többen jogellenes magatartásra készülnek”. Egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt szabálysértési eljárást kezdeményeztek a rendőrök. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel.

Az esetről közleményt adott ki a Dunaferr: „Az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója - valamint számos fenyegető üzenet - után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és

a Dunaferr információi szerint toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet.

Mikó István válaszközleményében azt írta: semmilyen behatolás nem történt, aki mást állít, az hazudik. „Sem ukrán, sem orosz vita nincs sehol, magam is magyar állampolgár vagyok és a magyar munkavállalók illetve beszállítók érdekeit tartom szem előtt, ahogyan azt is, hogy elképzelhetetlen az a helyzet, hogy a magyar adófizetők fizessék meg 100 milliárdos nagyságrendben az ISD Dunaferr Zrt. volt vezetői által okozott károkat.”

Az esti akción összesen 500 fő volt jelen különböző biztonsági cégektől,

a megbízást pedig az ISD Dunaferr legitim vezetése adta – mondta Mikó István az Indexnek. Elmondta, az üzemig már nem jutottak el, mert a dunaújvárosi rendőrkapitányság munkatársai megállították őket. Mikó álláspontja szerint a gyár területe a Steelhold tulajdonában van, ezért az 500 fős csapattal az volt a céljuk, hogy átvegyék az ingatlan területét, hisz a megbízójuk a jogos tulaja.

Mikó szerint újra fognak próbálkozni,

a következő alkalommal egy még nagyobb csapattal, 600-800 emberrel érkeznek.

Hogy ezt pontosan mikor tervezik, egyelőre nem tudott válaszolni, csak annyit mondott, remélhetőleg minél előbb, mert a cég felszámolása a küszöbön áll.

A cég mögötti orosz és ukrán üzleti körök konfliktusáról a hvg360 írt bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!