szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Háromszoros áron, közbeszerzés nélkül takaríttat a szegedi egyetem egy Fidesz közeli céggel. Most a rendőrség nyomoz az ügyben.

Békés megyében nyomoznak, mert a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság kizáratta magát az ügyből - tudta meg a szeged.hu. Hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést a szegedi egyetemi takarítási botránya miatt a Momentum szegedi szervezete, most ennek a bejelentésnek a nyomán vizsgálódnak a hatóságok.

A 24.hu szerezte meg azt a szerződést, amelyből kiderült, hogy havi 46 millió forintért bízta meg a Szegedi Tudományegyetem a Clean Star Complex Kft-t az intézmények takarításával. Az gyorsan kiderült, hogy ez az összeg a háromszorosa annak, amennyiért a korábban közbeszerzéssel kiválasztott cég éveken át elvégezte ezt a feladatot. A lap viszont azt is kiderítette, hogy közbeszerzés nélkül kapta a megbízást az új cég, első körben három hónapra, majd a március végén lejáró határidő után is, továbbra is közbeszerzés kiírása nélkül. A lap arról is írt, hogy az új cég egyik tulajdonosa volt a szerződés megkötésekor az egyetemi közbeszerzési iroda munkatársa. A hvg.hu mindezek után megtudta, hogy a vállalkozás főtulajdonosa a Fidesz–KDNP támogatásával indult a 2014-es önkormányzati választásokon.

A SZTE egy szegedi kormánypárti portálon reagált a sajtóban megjelentekre, szerintük minden a jogszabályok betartásával történt és a kifizetett összeg megfelel a jelenlegi (2021-es) piaci feltételeknek. Azért kellett rövid időn belül új vállalkozóval szerződniük, mert a korábbi vállalkozó váratlanul felmondta a szerződést, így nyolc napjuk maradt, hogy új takarítót találjanak. Az egyetem vizsgálja a lehetőségét annak, hogy saját hatáskörben végezzék el a feladatot, vagy továbbra is vállalkozóra bízzák ezt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!