Ismeretlen Mozart-partitúrákra bukkantak Lengyelországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dél-Lengyelországban, a Jasna Gora-i kolostorban (Czestochowa) talált 18, Wolfgang Amadeus Mozartnak tulajdonított partitúra közül három nem szerepel teljes művei Köchel-jegyzékében - írta pénteki számában a Polska című lengyel napilap.

A kézzel írott ismeretlen partitúrák, amelyek XVIII. századi másolók művei, megfelelnek a kor stílusának, és a jellegük arra enged következtetni, hogy Mozart volt a szerzőjük - idézte a lap Remigiusz Pospiech zenetörténészt.

A lengyel szakértők az ismeretlen kották kapcsán felvették a kapcsolatot az osztrák zeneszerzőzseni (1756-1791) salzburgi és bécsi kutatóival.

„Ha valóban eredeti Mozart-művel van dolgunk, inkább a kései, bécsi korszakából származik” - mondta a lengyel zenekutató, aki szerint azonban további kutatásokra van szükség a feltételezés igazolásához.

A Jasna Gora-i szentély archívumában mintegy 3 ezer egyéb kéziratot őriznek, amelyeket a kolostor zenekara számára gyűjtöttek össze.

Wolfgang Amadeus Mozart 1756-ban született Salzburgban, 1781-ben Bécsben telepedett le. A császárvárosban komponálta több remekművét, és itt érte a halál tíz évvel később, 35 éves korában.