Zajos programok a hétre: ne hagyd ki!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ismét hazai terepen tombolhatnak a Depeche Mode rajongói, kezdetét veszi a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program, színházi és filmes megoldásokból összegyúrt előadást mutatnak be a Merlinben, és a breakbeat szerelmesei sem ülnek majd tétlenül babérjaikon péntek este. Ajánljuk!

Kiállítás
Premier: bemutatkozik kilenc művész
Duna Galéria
2010. január 6-24.

Premier címmel nyílt kiállítás a Duna Galériában január 6-án. Kilenc, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe 2009-ben betagozódó művész harminc alkotását nézhetik meg a látógatók. Földi Gergely, Kollár Andrea, Milanovich Lászlóné, Muha Marton Enikő, Oravecz Viktória, Szegő Attila, Szilágyiné Jéger Teréz, Varga Virág és Verebics Katalin alkotásai január 24-ig tekinthetők meg.

Verebics Katalin: Variációk O-ra/ Vízben, fotóállvánnyal
© MTI - Czimbal Gyula

Egyéves rendezvénysorozat
Pécs 2010 EKF Program

Január 10-én hivatalosan is kezdetét veszi a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program: az egy éven át tartó rendezvénysorozatra összesen egymillió látogatót várnak. Január 7-9-ig farsangi menet keretében felvonulnak a pécsi iskolások, bábosok a város történelmét bemutatva, koronként. A nyitóünnepségen fellép többek között a Bóbita Bábszínház együttese, a Tanac Táncegyüttes, a Pécsi Balett társulata, a Pécsi Vasutas Fúvószenekar, Demjén Ferenc és Lang Györgyi.

Koncert
Újévi ujjnyalogatás: Hypnosis

Merlin
2010. január 8. 21:00

Régi hagyományaihoz tér vissza a Hypnosis csapata: január 8-án igazi táncolós brit breakbeatet szolgáltató dj-ket hoz el a Merlinbe, ahol az immár tíz éves Finger Lickin kiadó három legendás formációja, Soul of Man, Drummatic Twins és Slyde is tiszteletét teszi a hivatalosan hajnali ötig meghirdetett buliban. A fiúk a kilencvenes évek brit rave korszaka óta számtalan felállásban betörtek a világ tánctereire a house, a hiphop és breakbeat drámai elegyét zsíros slágerekkel ötvöző mixeikkel.


Depeche Mode: régi motorosok friss lendülettel
Papp László Budapest Sportaréna
2010. január 11. 20:00

© Stiller Ákos


Ismét Budapesten koncertezik Dave Gahan csapata: a nyolcvanas évek brit fiúbandája, a Depeche Mode január 11-én lép színpadra a Sportarénában, újabb emlékezetes estével fejelve meg a júniusi koncertsikert. A Tour Of Universe turné keretében a new wave éllovasának számító banda 2010 nyaráig járja a világot. Legutóbbi lemezük, a Sounds Of The Universe 17 országban állt az eladási lista élén, albumaikból eddig világszerte 75 millió példány kelt el. Noha az énekes, Dave Gahan tavaszi rosszulléte jelzi, hogy a banda tagjainak teherbírása és frissessége már nem a régi, a rajongók bizonyára most sem fognak csalódni. A kilencvenes évek EBM-bandája (electronic body music), a Nitzer Ebb melegíti majd be a közönséget. Tizenöt év hallgatás - és a feloszlás - után január 22-én új albummal rukkol elő a csapat, ez lesz az Industrial Complex.Színház
Lefévre után az élet...
Merlin
Bemutató: 2010. január 11.

Kasvinszki Attila színész-rendező legújabb adaptációjában a színházi eszközöket vegyíti a filmes megoldásokkal, így a néző szeme előtt kibontakozó maffiatörténet különös színt, ízt kap. A történet dióhéjban: Moris családját kiirtotta a maffia, ezért eltökélte, hogy végez a klán minden egyes tagjával, utoljára hagyja a nagyhalat, a maffia fejét. Lefévre egy vidéki kastélyszállóban bujkál, ahol álcázva magát pincérként dolgozik. Ám Moris megtalálja Lefévret és ... a végkifejlet maradjon titok, itt és most nem lőjük le a poént.

Író: Slawomir Mrozek, Operatőr: Herbai Máté, Győri Márk, Rendező: Kasvinszki Attila. Vendég: Kokics Péter, Moris: Kozma Károly, Lefévre: Kasvinszki Attila, Igazgató: Szabó Zola, Nasztaszja, az énekes: Iványi Angelika, Konferanszié: Sás Péter, Ribanc: Kántor Kata.

Tánc
SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál
MU Színház
2010. január 7-12.

Szakmai zsűri és a közönség is értékeli majd a produkciókat, amelyeket a SzólóDuó fesztivál keretében mutatnak be magyar, belga, brazil, cseh, francia, holland, izraeli, koreai, lengyel, német, norvég, osztrák és portugál művészek. A Millenáris Teátrumban a rendezvény zárónapján, január 12-én a versenyprogram legjavát láthatják az érdeklődők.