Egyedülálló Munkácsy-kiállítás Pécsett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szombaton délelőtt tizenegy órakor nyílik a Munkácsy Mihály három legjelentősebb bibliai témájú festményét bemutató kiállítás Pécsett: az Ecce Homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotások együtt először és feltehetően utoljára láthatóak a baranyai megyeszékhelyen.

A tárlat helyszínén Szentkirályi Miklós, a Szépművészeti Múzeum főrestaurátora elmondta, hogy az Ecce Homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt tizenhat év munkásságát öleli fel, s e monumentális alkotások Munkácsy legjelentősebb bibliai témájú festményeinek tekinthetők. Az Ecce Homo azért is különleges, mert ez volt a művész utolsó képe, melyet már nagyon betegen készített - tette hozzá. A kiállítást (az EKF keretében) október 31-ig, hétfő kivételével minden nap délelőtt tíztől este hat óráig láthatja a közönség.

Munkácsy Mihály: Golgota
©

A szervezők korábban elmondták: a három alkotás kölcsönzéséhez mindegyik tulajdonos - Hajdú-Bihar megye önkormányzata, Pákh Imre műgyűjtő és a kanadai Hamilton Galéria - is hozzájárult. A megállapodás jelentős, mert bár a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című festményt az elmúlt években többször szállították a tengerentúlra és vissza, az Ecce Homo nyolcvan éve nem hagyta el a Déri Múzeum falait. Pécs mintegy harminc millió forintot költött arra, hogy eleget tegyen a tárlat szigorú feltételeinek. A Pécsi Galériának át kellett alakíttatnia az egyedüli helyszíneként szóba jöhető gimnáziumi dísztermet. A szerződésben különböző műszaki, klíma- és biztonsági berendezések elhelyezését írták elő, a falakat pedig a legjobb hatás elérése érdekében angolvörösre festették. A képek védelme érdekében a teremben állandó 20 Celsius-fokot és 50 százalékos páratartalmat szükséges biztosítani, a műkincsekre éjjel-nappal őrök vigyáznak.