Az internet nem öli meg a regényt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Colm Toibin, a világsikert aratott Brooklyn és más bestsellerek szerzője szilárdan meg van győződve arról, hogy a regény változatlanul fennmarad az internet és más technológiai újítások közepette is - bár ugyanakkor elismeri, hogy szinte analfabéta ezeknek a vivmányoknak a világában.

Ez azonban nem akadályozhatta meg a saját bevallása szerint is technofób író részvételét A szerző az internet korában címmel meghirdetett vitán, amelyet a London Review of Books 30. születésnapja alkalmából rendeztek ezen a héten New Yorkban. Toibin régimódi író. Töltőtollal, papírra írja műveit és nem tudja, hogyan kell telefonon elküldeni egy e-mailt. A Reuters interjúját a szerzővel halogatni kellett, mert Toibin nem boldogult a mobiltelefonjával, nem tudott felelni a hívásokra. "Valóban, a legtöbb hívást elszalasztom" - szabadkozott a Princeton Egyetemen, ahol előad. "Temérdek más íróhoz hasonlóan, a ma fontosnak tűnő dolgokban alig tudok eligazodni."

Az Apple iPad-je és a hasonló eszközök küszöbön álló bevezetése a könyvkiadásban sok szerzőt arra indít, hogy kipróbálja az egyre nagyobb kapacitású mobil számítógépes eszközöket. Toibin tudatában van annak, hogy a technológia betör az irodalom mezejére, de nem gyakorolnak rá különösebb hatást az olyan új eszközök, mint az Amazon Kindle elnevezésű könyvolvasó szerkentyűje. Egy Bostonba tartó vonaton kipróbálta egyik útitársának Kindle-ját, de nem nyerte meg tetszését. "Úgy éreztem, nálam lassabban lapoz … és bosszantott az egy másodpercnyi fölösleges várakozás" - magyarázta.

Az is előfordult már, hogy egy vacsorán a mellette ülő hölgy bevallotta, Toibin műveit még nem olvasta, de hozzáfűzte, hogy ezen könnyű segíteni. "Elővette a táskából Kindle-ját és szemem láttára lehívta egyik művemet" - mesélte az író. "Rendkívül boldognak tűnt és azt várta, hogy engem is boldoggá tesz, hogy szert tett a művemre. Én azonban nem nagyon hittem, hogy el is fogja olvasni a könyvemet"- jegyezte meg Toibin.

Az író, aki több irodalmi díj nyertese és a tekintélyes Man Booker trófeának is egyik esélyese, nagyra értékeli, hogy az internet a könyvek végtelen választékát teszi elérhetővé. Véleménye szerint azonban a világháló léte nem változtat a regényírók alkotási módszerén, ők továbbra is magányosan, a képzeletük alapján fogják szőni történeteiket. "55 éves vagyok és már nem fogok változni… ahogy az olvasóim sem. Egyszerűen képtelenség az a gondolat, hogy a technológia meg fogja változtatni alkotási módszerünket."

Ugyanakkor ez a meleg író, aki olyan időkben nőtt fel egy ír vidéki kisvárosban, Enniscorthyben, amikor a homoszexualitást bűnös és természetellenes dolognak tekintették, úgy véli, hogy a technológia megváltoztatta a melegek életét. "Ha valaki manapság meleg, felmegy a világhálóra és rájön, hogy az egész világ az. Az internet előtt nagy volt a magány - most nagyon nagy a szolidaritás" - fogalmaz Toibin.

Az internet változtatott azon is, amiről ír - fűzte hozzá. "A meleg magányosság és tragédia helyett ma a meleg szolidaritás és szórakozás vált témává." Mivel ez írásainak egyik fő motívuma, az internet átalakította erről szóló műveinek hangvételét. A melegek életéről szóló Toibin-novelláskötetet ősszel adják ki Nagy-Britanniában és jövőre az Egyesült Államokban is megjelenik.

Az író jelenleg egy Írországban játszódó regényen dolgozik, amely a protekcionista gyakorlat feladását követő ír gazdasági fellendülést mutatja majd be. Közben Hollywood is érdeklődik Brooklyn című regénye iránt, amelynek színhelye egy New York-i ír kolónia. Már az elkövetkező hetekben aláírhatják a szerződést a mű megfilmesítéséről.