Húsz legenda, aki felrázta a világot

Húsz legenda, aki felrázta a világot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kik azok, akik munkájukkal egy életre letették névjegyüket? A LIFE magazin összegyűjtött húsz, a lapban korábban már bemutatott legendás személyiséget, akik művészetükkel, politikai, vagy sportteljesítményükkel, tudományos felfedezésükkel megváltoztatták a világot.

A LIFE magazin képes összeállítással tiszteleg húsz ikon előtt. Ők abban különböznek a mai sztároktól - akiket pusztán ismertségük repített éteri magasságokba -, hogy emberi határaikat átlépve érték el céljaikat és változtatták meg életüket, ki a szegénységből, ki a háborúból vagy elutasításból erőt merítve.

Marlon Brandótól Sophia Lorenig

Számos színész és színésznő kapott helyet a listán: Marlon Brando, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn és Ingrid Bergman mellett Sophia Loren is az illusztris társaságba tartozik. Brando színészi technikájával új lendületet adott a filmszakmának. Az 1951-es A vágy villamosa című filmben játéka újfajta férfiasságot tükrözött: érzelmes, szenvedélyes és merész volt, ami személyes tragédiájának tükrében még hitelesebbé tette alakítását. (Magánélete meglehetősen kaotikus volt, ami a későbbiekben még inkább kiütközött: kétszer elvált, lánya öngyilkos lett, homoszexuális hajlama pedig egy időben felkapott téma volt.) Játéka a Keresztapában és Az utolsó tangó Párizsban című filmben hozzájárult ahhoz, hogy Brandót mai napig a 20. század egyik színészóriásának tartják.

Marilyn Monroe
©

Marilyn Monroe-t modern Mona Lisaként jeleníti meg a LIFE. Monroe ikonikus szépség, mosolya látszólag ártatlan, kifürkészhetetlen. Egyszerre naiv és világi, gyermeki és nőies, érzéki és megfoghatatlan, vicces és mégis tragikus. Szexszimbólumként vált híressé, szerepei ritkán haladták meg a butuska szőke karaktert - gondoljunk csak Virágra, aki 1959-ben a Van, aki forrón szeretiben bolondította Tony Curtist és Jack Lemmont. 

Monroe volt az első Playboy magazin címlaplánya is. Híres férfiak keresték a kegyeit (Arthur Miller író felesége volt, J. F. Kennedy elnök, majd öccse, Robert Kennedy szeretőjeként sokat és szívesen cikkezett róla a korabeli sajtó), azt azonban kevesen tudták róla, hogy felnőttkori bizonytalansága gyermekkori traumák sorozatának köszönhető. Monroe ugyanis nevelőszülőknél és intézetben nőtt fel.

Gyermekkori traumákból kijutott Audrey Hepburn-nek és Sophia Lorennek is. Hepburn Belgiumban született, de a II. Világháború idején már Hollandiában élt családjával, édesapja elhagyta őket. Loren anyját még állapotosan hagyta faképnél az apa, aki Sophia születése után rövid ideig mégis velük élt. A háború alatt viszont már nyoma sem volt a férfinak, a nagyszülők támogatták a már háromfősre duzzadt családot. (Lorennek időközben húga született.) Mindkét színésznő képes volt arra, hogy erőt merítsen a háború borzalmaiból.

Sophia Loren két fiával
©

Loren szenvedélyes alakításaival vált ismertté (Egy asszony meg a lánya, El Cid, Egy különleges nap), Hepburn pedig finom bájával, arisztokratikus megjelenésével varázsolta el a nézőket (Álom luxuskivitelbenRómai vakáció, My fair lady). Hepburn az UNICEF jószolgálati nagyköveteként is dolgozott, halála után Loren folytatta, amit kolléganője és barátnője elkezdett: szegénységben élő gyerekeken segített.

Művészek, sportolók, politikusok

A színművészeken kívül felkerült a LIFE listájára többek között Georgia O’Keeffe, a 20. század egyik leghíresebb női festőművésze, aki mozgalmas tájképeivel, statikus, de mégis életteli ábrázolásmódjáról vált ismertté. A fényképezés női úttörője, Margaret Bourke-White férfiakat megszégyenítő bátorsággal dolgozott haditudósítóként abban a korban, amikor még nem gondolták, hogy egy nő is lehet riporter. Bourke-White jelen volt Buchenwald felszabadításánál, néhány órával halála előtt lefotózta Gandhit.

Marian Anderson, az első feketebőrű operaénekesnő - 1955-ben tagja lett a New York-i Metropolitan Operának - is szerepel a listán, ahogy Yves Saint Laurent divattervező is, aki 17 évesen kezdte a szakmát Christian Dior asszisztenseként. Saint Laurent 21 éves korára már a Dior-birodalom egyik vezetője volt. Karrierjét csaknem derékba törte a háború okozta drogfüggősége, de végül talpra állt, és 2008-as haláláig a divatvilág egyik legbefolyásosabb képviselője maradt.

A magazin listáján szerepel még Mohamed Ali bokszoló, Edmund Hillary, aki elsők között mászta meg a Mount Everestet, Jackie Robinson baseball játékos, Edwin Hubble tudós, a Hubble-teleszkóp feltalálója, illetve olyan közéleti és politikai személyiségek, mint Martin Luther King, Mahatma Gandhi, Winston Churchill vagy Franklin Delano Roosevelt.