Ha szembejön Bruce Willis - ezt érdemes tudni róla

Ha szembejön Bruce Willis - ezt érdemes tudni róla

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Budapesten forgatja legújabb filmjének aktuális jeleneteit Bruce Willis. Annak örömére, hogy a következő hetekben a fővárosban gyakorlatilag bárhol összefuthatunk vele, összegyűjtöttünk néhány érdekességet John McClane alakítójáról. Az élet sosem lehet elég drága.

Világmegmentő akcióhős, dögös ex (Demi Moore), négy lánygyermek és egy fiatal feleség - elsőre valószínűleg ezek ugranak be Bruce Willisről, aki 57 évesen is elvállalta a nagyszájú rendőr, John McClane szerepét a Die Hard 5-ben. Noha a rettenthetetlen zsaru imidzse az első film óta megkopott - ahogy Willis haja is, ezért mostanában leginkább tar koponyával mutatkozik -, öt évvel a negyedik rész után (Legdrágább az életed) Willis ismét rohan. Ezúttal azért, hogy megmentse fiát.

A Good Day to Die Hard egyes jeleneteit Budapesten veszik fel, így a következő hetekben forgalomkorlátozásra és csapatokba verődő, elszántan várakozó Willis-rajongókra lehet számítani a főváros több pontján. Íme, néhány, az IMDb-oldalán olvasható érdekesség a népszerű akciócelebről.

Willis, a sokoldalú

A színész Németországban, egy katonai bázison született 1955-ben, Walter Bruce Willis néven. Filmes berkekben Brunónak becézik. Zenél - harmonikázik - és énekel, első szólólemeze 1987-ben jelent meg The Return of Bruno címmel. Fiatal korában éppen olyan fékezhetetlen, pimasz és szeszélyes volt, mint a Simlis és a szendében általa alakított David Addison, aki folyton bajba kerül, de a leglehetetlenebb helyzetekből is ki tudja dumálni magát. Különösen, ha egy nővel kerül szembe.  

Jól tartja magát. Willis újravarrva
©

Willist annak idején azért választották ki John McClane szerepére, mert a producerek szerint melegséget és humort vitt az amúgy sótlan és rideg karakterbe. Való igaz, Arnold Schwarzeneggernek és Sylvester Stallonének - akik visszautasították a lehetőséget - ez nem sikerült volna. Amikor a Die Hard-széria első opuszával, az 1988-as Drágán add az életeddel Willis 5 millió dollárt kaszált, színészgázsi-történelmet írt. A sors fintora, hogy ugyanez egykori feleségének, Demi Moore-nak is sikerült a Sztríptízzel: az erotikus szerepért Moore 1996-ban 12 millió dollárt kapott. Demit egyébként Emilio Estevez kezéről csapta le Willis, és négyhónapnyi ismeretség után feleségül is vette. 

A színész védjegye egyre ritkuló haja, ami vagy nem zavarja, vagy próbál úgy tenni, mintha nem zavarná. Willis filozófiája mindenesetre így hangzik: „A kopaszodással Isten azt közli velem, hogy ember vagyok”. „Az ötven az új negyven. Mindig tudtam, hogy a legjobb szerepeket 40-60 éves korom között kapom majd” - vallja az akcióhős, aki igazán nem panaszkodhat, hiszen A kölyök (2000) című film főszerepéért már 20 millió dollárt kapott, a Die Hard negyedik részéért pedig 25 millió dollár ugrott a bankszámlájára. A Maxim magazin Az éj színe (1994) című filmjének emlékezetes szexjelenetét a filmtörténet legjobb erotikus jelenetének nevezte.

Barátai szerint Willis gyerekkorában korántsem volt az a humoros, laza srác, akinek a filmjei alapján gondolnánk: szörnyen dadogott. Jobb vállát egy heg díszíti, 17 éves korában ugyanis eltörte a kezét, és meg kellett műteni. 

Willis 2003 februárjában beugrott a David Letterman showjába, mégpedig a házigazda szerepébe. Eredetileg meghívott vendég volt, de Letterman a show húsz éves történetében először betegség miatt nem tudott részt venni a felvételen. Willis pedig kéznél volt.

Arnold Schwarzenegger és Charlton Heston mellett az 57 éves színész egyike volt azon kevés hollywoodi sztárnak, aki nyilvánosan is támogatta az iraki háborút. Sőt, 2003-ban egymillió dollárt ajánlott annak, akik foglyul ejti Szaddám Husszeint. Két évvel később ugyancsak ekkora összeget ajánlott Oszama bin Laden kézrekerítőjének. (Egyikük elfogásában/elpuszításában sem játszott szerepet Willis vérdíja.)