szerző:
ln

Obama barátságosan integetett Bruce Springsteen és Jay-Z között, Romney orcájába vidáman csapkodja a szél a ZZ Top tagjainak szakállát, mégsem lehet azt mondani, hogy van demokrata előjelű vagy republikánus együtthatójú pop and roll. Amerika ezekkel a hangokkal próbálja ébren és éberen tartani magát a választás éjszakáján, nekünk meg jók lesznek karácsonyra.

ZZ Top: La Futura

Az 1969 óta működő ZZ Top nem volt mindig az olcsó napszemüvegek, a hosszú lábú nők és a kifésülhetetlen szakállak elkötelezett híve. Amikor földhözragadt texasi bluest és bugit játszottak, a közönség szerette őket, de a tőzsdei mozgásokra hatással lévő komolyabb tömegeket nem voltak elájulva a mexikói határvidékén ügyködő poros rockerektől.

A zenekart a nagy teljesítményű motorkerékpárjaikon követő hardkór rajongók egyáltalán nem lepődtek meg, amikor a nyolcvanas évek elejétől a három slusszkulcs-pörgető fickót modellek és futurisztikus autók vették körül, a dalok alapritmusa pedig kísérteties hasonlóságot mutatott a diszkókban hallható marhaságok harmóniáival. Persze, például a Gimme All Your Lovin’-ban vagy a Legs-ben felerősítették és érdesebbé tették a megszólalást, így az Afterburner megjelenésekor az egymás szobájában fű után kutató apukák és gyermekeik rémülten konstatálták, hogy ugyanazt a lemezt gyűjtik.

©

Ebből az időből származik a houstoni férfiak megashow-k iránti vonzalma: a Recycler turné alatt egyszer a nürnbergi stadionban is felléptek, ahol akkora színpadot építettek nekik, amit legutoljára az ugyanitt turnézó kis bajuszosnak, plusz az egész úgy nézett ki, és úgy is üzemelt, mint a Százhalombattai Erőmű éjjel.

A zenekar gyakorlatilag végigpihente ezt a századot – Billy F.Gibbons egyszer mintha elmordult volna a Nickelback Rockstar című slágerében -, és ebben a kényelmes testhelyzetben gondolták át a tex-mex rock jövőjét. Sorrendben 15. munkájuk, a La Futura kilenc éves szünet után jelent meg, noha már egy éve átlépte az univerzum határait: a lemezre is felkerült Flyin’ High instant változatát az idősödő szakállas bácsik kulturált üzeneteként a zenekar régi barátja, Mike Fossum asztronauta magával vitte a Szojuz nemzetközi űrállomásra.

A lemez nyilván sok izgalmat rejt súlytalansági viszonyok közepette, és mivel maga sem rendelkezik jelentős tömeggel, itt a földön is használható, különösen ha kéznél van egy palack 62 százalékos, azaz gyakorlatilag teljesen tiszta tequila. Néhányan azt állítják, a ZZ Topnál nincs egyhangúbb zenekar a világon, de ez csak részben igaz, a valódi állítás az, hogy a Rio Madre környékéről jött zenekarok közül ők a legismertebbek a monotománok közül. A Rick Rubin irányításával felvett  La Futuran egyetlen dal őrzi a Chrome&Smoke&BBQ szlogennel körülírható zsánert, az I Gots Get Paid, ám a többi is szórakoztatóan önismétlő. (Universal)

Green Day: Uno

A Green Day vészjósló módon nem egy, hanem három albumot ígér szűk egy év alatt, és mérget lehet venni rá, lesz egy negyedik is, ami majd a koncertfelvételeket tartalmazza. A páratlanul szellemes módon ellátott műveket az Uno, Dos, Tré cím alatt kell keresni a boltokban, és akkor is így követeljük a terméket, ha az eladó hülyének néz minket. A beteges megalománia mellett ez a sűrűség akár azt is üzenhetné, hogy a GD visszatért a punk karakterológiához, oda, amikor még nem a kiadói elvárások és marketing tervek határoztak egy lemez – műalkotás – sorsáról, hanem a zenészek.

Nem tértek vissza, de punkos pimaszsággal kiadnak mindent: miért ne tennék, ha már a csóró Clash-nek tripla albumra futotta, igaz, jó régen. A GD esetében azonban egyetlen, bármilyen előképpel azonos összefüggés sem igaz. Kezdjük azzal, hogy nem punkok, hanem a popipar elismert és dédelgetett figurái, kőgazdag rocksztárok, akik bevételeik jelentős részét részben szenvedélyeikre, részben a szenvedélyük következményeinek gyógyítására költik.

©

A dalok csak úgy jöttek, nem tudtunk leállni, mondták az Uno promóciós szövegeként. A Green Daynek az előző két albuma, a frissnek ható, meglepetést keltő American Idiot és a 21th Century Breakdown a ledurranó kertvárosi élettér jó ismerőjének tüntette fel a GD-t, akkor is, ha azt teátrálisan mutatták be, szinte kibírhatatlan hosszúságúra nyújtva azokat a dalokat, amelyeket a punk valódi pionírjai már a nyolcvanas évek elején eljátszottak. A GD ebben az időszakban opera-köntösbe öltöztette az egyszerű ritmusképletre épülő programját, energikusnak és merésznek tűntek, de a hangsúlyok valójában a külsőségeken voltak. Lehet, hogy fájdalmasan hangzik, de az új lemezfolyam nyitó darabjára már ez sem jellemző: alig van rajta épkézláb dal, viszont annál több a kocsmapunkos táncdal.

A GD fő karaktere, Billie Joe Armstrong az album megjelenésének napját egy drog rehabilitációs klinikán ünnepelte, ami aggódással töltötte el a zenekar híveit, és nem kevésbé a zenekart mozgató apparátust. A menedzsmentnek hosszú távú tervei vannak velük, hiszen még 2 album megjelenése várható, a második a jövő héten - a trilógia utolsó része januárban, nem beszélve a hamarosan induló turnéról, amin zenekarnak és közönségének illik megjelenni, de csak akkor, ha a Green Day megígéri, hogy a lehető legkevesebbet játszik az Uno-ról. A nagyanyám nagyobb punk, írta valaki egy netes kommentjében, bár azt is írhatta volna - a GD-hez képest még a dédi is. (Warner)

Killers: Battle Born

Las Vegas egy másik világ, el sem lehet képzelni mennyire más, meg kell nézni közelről, hogyan és mitől működik. A turistának csak a bankkártyáját kell vinni, és nem szabad otthon felejteni a nyerő kombinációt sem. Minden másról a helyiek gondoskodnak, ahogy azt a Másnaposok című propaganda filmben látni lehetett. Las Vegas a világon az egyetlen hely, ahol még van ingyen reggeli, ingyen ebéd, sőt ingyen vacsora.

Na igen, ahol Sukoró megépült és nincs betiltva a játékgépezés a napi három ingyen-főétkezés grátisz. Las Vegas annyira ingadozó hely, hogy nem tartozik sehova, az ottaniak leszarják, hogy Obama marad vagy Romney jön: itt mindenki számára garantáltan egyformák az esélyek, a végén meg mindig a bank nyer. Vagy mégsem mindegy? A Killers énekese, Brandon Flowers, aki hol a legjobban öltözött öltözött rock sztárok versenyében végez az első helyen, hol a legjobban-öltözött-emberek-versenyében, akik-néha-énekelnek-versenyt nyeri meg: mormon.

©

A mormonokról teljesen téves elképzelések terjedtek el a világon. Az egyik ilyen, hogy több feleségük van – ha Romneyról kiderülne ilyesmi, az jó lenne az Obama-stábnak -, de ez éppúgy nem igaz, mint az, hogy a mormon típusú emberek egyben amishok is, és Las Vegasban kizárólag jó minőségű popzenét állítanak elő. A Killers egyébként korábban csinált ilyesmit, a Hot Fuss meg a Day&Age romantikából, a szükséges nyálból, a szerencséből és más nyirkos anyagok tehetséges vegyítéséből létrejött nyerő kombináció.

A Battle Born amolyan valóságfeltáró cím, arra utal, hogy a lemez legalább olyan gyötrelmes körülmények közepette született, mint Las Vegas, vagy egyenesen a nemzet. Az a baj, hogy a dalokat is vérrel, könnyel írták, és főleg erőből írták, miközben a zene gördülékeny és csilingelő - mint a játékgépek.
(Universal)

 

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Összeomlás fenyegeti a fuvarozókat az alacsony fuvardíjak miatt

Összeomlás fenyegeti a fuvarozókat az alacsony fuvardíjak miatt

Beütött a baj: konstrukciós hiba miatt elhalasztja összehajtható telefonja kiadását a Samsung

Beütött a baj: konstrukciós hiba miatt elhalasztja összehajtható telefonja kiadását a Samsung

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Ketten megsérültek, amikor egymásba futott két autó Zuglóban

Ketten megsérültek, amikor egymásba futott két autó Zuglóban

Félnek kiadni Trump adóbevallását

Félnek kiadni Trump adóbevallását

Orbán Viktor sehol nincs a világ legjobban fizetett politikusaihoz képest

Orbán Viktor sehol nincs a világ legjobban fizetett politikusaihoz képest