Megszólalt az imádkozó Hitler-szobor alkotója

Megszólalt az imádkozó Hitler-szobor alkotója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Maurizio Cattelan olasz szobrász védelmébe vette a nemzetközi kritikával szemben az egykori varsói gettóban felállított Hitler-szobrát, amely a náci diktátort térdepelve és imádkozva ábrázolja.

"Installációm nem provokál, hanem spirituális alkotás. Jártam a gettóban, amely nagyon mély benyomást tett rám. Willy Brandt (egykori német kancellár) gesztusára gondoltam, aki 25 esztendővel a második világháború után letérdelt a soá áldozatainak varsói emlékműve előtt. Innen datálódik párbeszédem ezzel a helyszínnel" - mondta a páduai születésű művész a La Repubblicában vasárnap megjelent interjúban.

Hitler-szobor a varsói gettóban
©

A 110 centiméter magas szobor címe "Lui" (Ő).  Cattelan szürke öltönyben, imára kulcsolt kézzel mintázta meg Hitlert, a szobor akár egy gyermekre is emlékeztethet. A szobrot, amelyet egy udvaron  helyeztek el, csak hátulról lehet látni, egy fakapun lévő lukon keresztül. Ez csak az egyik alkotás a Cattelan életművét Ámen címmel bemutató kiállításból, amelynek központi témái: élet és halál, jó és gonosz.  

A holokauszt elkövetőinek felkutatásával foglalkozó szervezet, a Simon Wiesenthal Központ nyilatkozatában "érzéketlen provokációnak" bélyegezte meg a szobrot, amely a szervezet szerint sérti a nácik zsidó áldozatainak az emlékét.

Hitler egyetlen, a zsidókra vonatkozó "imádsága" az volt, hogy eltörölni őket a Föld felszínéről - hangsúlyozta a jeruzsálemi központ izraeli igazgatója, Efraim Zuroff nyilatkozatában.

Michael Schudrich, Lengyelország főrabbija viszont azt mondta, hogy előzőleg kikérték véleményét és nem ellenezte a mű kiállítását, mert elismeri a művész törekvését, hogy a közönség provokálásával tegyen fel erkölcsi kérdéseket. Mint közölte, a kiállítás kurátorai biztosították őt arról, hogy szó sincs Hitler rehabilitálásáról, hanem annak megmutatásáról, hogy a gonosz megjelenhet "egy kedves imádkozó gyermek" alakjában is.