Belga díjat kapott Magyarország szubjektív atlasza

Belga díjat kapott Magyarország szubjektív atlasza

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Designdíjat kapott a Magyarország szubjektív atlasza című 2011-es kiadvány Belgiumban.

Belgium egyik legnevesebb designdíjával ismerték el a 2011-ben megjelent Magyarország szubjektív atlaszát, amely Annelys de Vet holland tervező koncepcióját követve, Bujdosó Attila kurátori közreműködésével 50 fiatal magyar alkotó személyes élmények alapján rajzolt képet Magyarországról - írja a Hg.hu.

Magyarország szubjektív atlasza 2011-ben jelent meg a Kitchen Budapest és a HVG Könyvek közös kiadásában, a budapesti Holland Nagykövetség támogatásával. A kötet művészek, designerek, építészek, hackerek és aktivisták közreműködésével készült, vele egy évben pedig megjelent egy hasonló mexikói kötet is. A két könyv közösen nyerte el a 2012. év Henry van de Velde flamand design nívódíjat. Az elismerést 2013. január 15-én Kris Peeters miniszterelnök és Joke Schauvliege környezetért, természetért és kultúráért felelős miniszter adták át a Flamand Parlament épületében.

©

A zsűri értékelése szerint a Brüsszelben dolgozó Annelys de Vet által kitalált szubjektív atlaszok „új és friss gondolatokkal járulnak hozzá a kulturális reprezentációról folyó párbeszédéhez.” „Az atlaszok az emberek válasza az egyre inkább leegyszerűsítő és felszínes politikai vitákra és a hatalom önteltségére. A tömegmédia – mely egyre gyakrabban viseli magán a propaganda jegyeit – hangnemének éles kontrasztját mutatják a szubjektív országatlaszok; a média egy dimenziós, leegyszerűsítő képein mögött egy komplexebb valóságra világítanak rá” – olvasható az értékelésben.

©

Az 1994-ben a Design Flanders által alapított díjat olyan termékek kapják, melyek kitalálásában, fejlesztésében, gyártásában flamand cégek vagy tervezők részt vesznek. Odaítélésében a legfontosabb szempont, hogy technológiai, koncepcionális vagy esztétikai értelemben kimagaslóan innovatív, újszerű ötletet képviseljen az adott termék.