„Éhezéssel tartanak butaságban téged”

„Éhezéssel tartanak butaságban téged”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
BI
Tetszett a cikk?

Mit tehet néhány roma srác, ha meg van győződve arról, hogy tanulni igenis fontos, és erről a kortársaikat is meg szeretnék győzni? Például készítenek egy videoklipet. Az iskolai lemorzsolódásban Magyarország „élenjár”: mindenütt csökken, nálunk két éve folyamatosan nő az arányuk.

Kis cigánysrác, Lacika kísér le a Telepy utcai iskola alagsori nagytermébe. Kicsit feszeng, de büszke a feladatra. A teremben már telt ház, nagyjából százan lehetünk – elsősorban kisebb-nagyobb diákok, továbbá néhány pedagógus, újságíró. A ceremóniamester, Színész Bob (Horváth Kristóf), aki már hangolja a közönséget. Elemében van, a gyerekek pedig láthatóan istenítik a slammer-színész-szociális munkást.

Van néhány rövid beszéd, illetve Sümeg Márk, kétszeres slam-bajnok vezet elő egy hosszabb verset a szavak erejéről, annak manipulatív hatásairól. Egy ponton a közönséget is bevonja. Még soha ne láttam mintegy száz – elsősorban roma – gyereket lelkesen olyasmit kiáltani, hogy „Éljen Babits!”. Itt megteszik. Többször is.

Az ok, amiért itt összegyűltünk, egy videoklip bemutatója. Színész Bob úgy foglalja össze ennek lényegét, hogy a művel megpróbálják „menővé tenni a tanulást”. Ünnepi, bár kissé kaotikus a hangulat. Elvégre a klipben közreműködő gyerekek - például a pincérnek tanuló, de zenésznek készülő beatboxos Oláh Edmond „Mizo”, a repülőmérnöknek készülő, jelenleg a Közgazdasági Politechnikumba járó Váradi Márk vagy Pászik Cristopher , Belvárosi Tanoda tanulója, és egyben szociális munkása -, illetve az ő barátaik, osztálytársaik, sorstársaik és a telepys diákok ülnek itt. Az ő életükről szóló, általuk készített slam/dal/klip bemutatója zajlik, ami nemcsak azért nagy esemény, mert „benne lesznek a tévében”, hanem azért is, mert óriási sikerélmény részt venni egy sikeres közös produkció premierjén.

Színész Bob a technikai beállásig saját slamjeit adja elő, ennek végébe besegít néhány gyerek is. Először bekiabálásnak hangzik a mellettem ülő fiútól, de végül – amolyan cigányzenés - ütemet nyer, és máshonnan is bekapcsolódnak: „Küdjéé magadé’/küzdjéé magadé’/küzdjéé magadé’ ne fossá”.

Ja, ez már a produkció része: a dal egy részletét a szép lassan középre összesereglő fiúk és lányok mutatják be élőben. Egy gitár, és a beatboxos Mizo kíséri tovább: „Küzdjé’ magadé’, védd meg az igazadat/az igazat az igazat az igazat az igazat/a szavadat adod-e, hogy bedobod a magadét?... gyúrd ki az agyadat, hogy értsd a fifikát/védd meg az eszedet ha dübörög a butítás/undok az indok, zakatol az uszítás/játszik a náci, kilátszik a cikiség” stb. Óriási a siker, a közönség is bekapcsolódik, miközben Színész Bob padról padra jár, tüzeli a közönséget, s ő maga is bele-belerappael a produkcióba.

Ahogy a slamgyőztes mondta korábban: „ezek az én szavaim, amik már a te szavaid, a mi szavaink”. Valahogy így. Aztán következik a nagy bemutató. Megnézzük a klipet, mondanom sem kell: óriási ováció kerekedik a végén, sőt már közben is.

A videó a Roma Oktatási Alap támogatásával megvalósuló kampány része, ami a korai iskolaelhagyást szeretné megfékezni. Van mit. Mint írtuk, míg egész Európában, szinte minden országban évek óta csökken a korai iskolaelhagyók aránya, addig Magyarországon 2011-ben és 2012-ben egymás után kétszer is nőtt, és várhatóan 2013-ban is folytatódik ez a tendencia. Sok iskolából hallani, hogy 16 éves korban sokan kiiratkoznak (Megtehetik: a köznevelési törvény lecsökkentette a tankötelezettség felső korhatárát).

A kampány ötlete egyszerű: kortársak magyarázzák el a kortársaknak a saját nyelvükön a tanulás fontosságát. Talán ezen jobban elgondolkodnak, mintha azt az erkölcstan tanár, netán maga Hoffmann Rózsa papolná el nekik, hogy „tanulj fiam!”.

Az elkészült videó megvalósításában közel félszáz ember, ebből 25 gyerek vett részt. A klip rendezője Császi Ádám, operatőre Rév Marcell (az ő közös munkájuk egyébként a Berlinalén bemutatott Viharsarok című nagyjátékfilm is). A szöveg megírásában is közreműködtek a gyerekek, az hosszú viták során alakult ki – tudjuk meg a résztvevőktől.

Az élő bemutatóval egy időben tették fel a Facebookra a teljes videót, ami egyben egy slamverseny nyitó aktusa is. 20 év alatti fiatalok nevezethetnek „A tudás 6alom” témakörben két hónapig. A döntő április 30-án lesz.

Amikor kifelé mentem, már nem volt ott Lacika. Reméljük, meghallgatja a videót néhányszor, és főleg, hogy megérti annak üzenetét.

"Éhezéssel tartanak butaságban téged,/akkor lesz ember belőled, amikor ezt megérted.,/Ha most választanod kell, hogy olvasás vagy evés,/válaszd az olvasást és megszűnik az éhezés"