Sztárépítész kapta a "spanyol Nobel-díjat"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Művészetek kategóriában Frank Gehry világhírű kanadai-amerikai építész kapja az Asztúria Hercege Díjat idén - közölte az elismerésről döntő zsűri szerdán az észak-spanyolországi Oviedóban.

"Gehry alkotásai a komplex formákkal való mesteri játék: szokatlan anyagokkal, például a titánnal való munka és technológiai innováció jellemzi őket. Gehry új impulzust adott az építészetnek" - indokolta választását a spanyol Nobel-díjként emlegetett elismerést odaítélő zsűri.

Az Asztúria Hercege Díjat évről évre nyolc kategóriában ítélik oda. A díjat a vele járó 50 ezer euróval együtt hagyományosan ősszel adja át Fülöp spanyol trónörökös, Asztúria hercege. Művészetek kategóriában idén 19 ország 36 jelöltje közül választották ki Frank Gehryt.

A kanadai és amerikai állampolgársággal is rendelkező Gehry számos díjat elnyert már az általa tervezett épületekkel. 1989-ben Pritzker-díjjal, az építészek legjelentősebb kitüntetésével jutalmazták munkáját.

Frank Gehry egyebek között a bilbaói Guggenheim Múzeum épülete, a Táncoló ház nevű prágai épület és a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall tervezőjeként ismert. Berlinben tervei alapján hamarosan 150 méteres felhőkarcolót építenek az Alexanderplatzon.