Vidnyánszky, Mocsai, Ákos – bárkiből lehet Fidesz-professzor

Vidnyánszky, Mocsai, Ákos – bárkiből lehet Fidesz-professzor

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elfogadta az országgyűlés a felsőoktatási törvénymódosítását, amelynek értelmében a sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érem megszerzése "a doktori fokozattal egyenértékűnek minősül", míg a művészeti felsőoktatásban bizonyos díjak ugyanígy annak minősülnek. Mindezzel lehetővé válik, hogy egy olimpiai érem tulajdonosa egyetemi tanár legyen akkor is, ha ehhez nincs meg a képesítése, például doktoi címe, ami szükséges lenne.

Eldőlt, a kormány szeretné esetenként maga eldönteni, ki kapjon a tudományos fokozatokkal egyenértékű – s így például felsőoktatási intézményvezetői pozícióra is jogosító – címet. Az ötletet Pósán László fideszes képviselő futtatta meg egy módosító indítvány formájában úgy két hete, ám akkor ezt visszavonta, mondván: kezdeményezése házszabályellenes lenne. Most azonban a parlament elfogadta az oktatási törvény módosítását, amelynek értelmében a sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érem megszerzése "a doktori fokozattal egyenértékűnek minősül", míg a művészeti felsőoktatásban bizonyos díjak ugyanígy annak minősülnek. Utóbbi elsősorban Kossuth-díjra vonatkozik, de ezt bármely, kormányrendelettel adományozott díj is kiválthatja.

Mindezek alapján a hvg.hu összeállított egy – távolról sem teljes – listát azokról, akikből e művi úton válhat professzor.

1. Mocsai Lajos 

©

A javaslatot eleve "lex Mocsai"-ként emlegették, hiszen egyik élharcosa volt annak, hogy a Testnevelési Fősikola váljon önálló egyetemmé, sokan pedig őt jósolják annak élére. Pénteken a képviselők döntöttek a TF önállósodásáról is, neki azonban önéletrajza alapján nincs meg az egyetemi tanári címhez szükséges képesítése. De mint tudjuk, ha az elfogadott módosítás hatályba lép, ez már nem akadály. 

2. Schmitt Pál 

©

A volt köztársasági elnök neve elől eltűnt a „Dr”, hiszen a hvg.hu cikkei nyomán bebizonyosodott, hogy a disszertációját plagizálta, így a címet 2012-ben visszavonták tőle. Az új elképzelések szerint azonban – hiszen a párbajtőrcsapat tagjaként kétszer is olimpiai bajnok volt – nem kell megírnia a beígért önálló disszertációját, újra kvázidoktorrá emelheti a politika.

3. Vidnyánszky Attila

©

A Nemzeti Színház igazgatója a színészképzésben is a legmagasabbra tör. Ez régi terve: ma is rektorhelyettes a Kaposvári Egyetemen, de volt már intézetvezető is – elvileg mindkettőhöz minimum PhD-fokozatra volna szükség. Egy ilyen rendszerben a 2011-ben megkapott Kossuth-díjával könnyen kiváltható lenne az a fránya tudományos fokozat.

4. Balázs Péter 

©

Egyelőre a Vígszínház vezetésének elnyerése a célja a 2012-ben Kossuth-díjat kapó színész-rendezőnek, de ha netán egy – többek közt Kerényi Imre által sokat hangoztatott – újjászervezett színészképzésben is szerepet szán magának (vagy neki a kormányzat), akkor jól jöhet a könnyen ölébe hullt tudományos fokozat.

5. Kovács Ákos

©
A „nemzeti oldal” által a tenyerén hordozott popzenész fellépéseit eddig csak busás állami pénzekkel, megbízásokkal bombázták. Az egykori Bonanza-frontember 2012-ben a Kossuth-díjat is megkapta, ami az eredetileg közgazdász végzettségű zenésznek már-már tudományos fokozatot jelenthet. Mondjuk egy zeneakadémiai, vagy egy egyetemi rock-tanszaki katedra elől is elhárulhatnának a jogi akadályok, ha Ákos aspirálna ilyenre.

6. Bárki, akit jutalmazni szeretetne a kormány.

Tényleg bárkit, aki rendelkezik valamilyen diplomával, a doktori címmel egyenrangú tudományos fokozat birtokosává tehet a kormány. Innen kezdve ez lényegében csak Orbán Viktoron múlik.

©