Kezdődhet az Eurovíziós láz: megvannak A Dal versenyzői

Kezdődhet az Eurovíziós láz: megvannak A Dal versenyzői

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Jövőre megint lesz A Dal, és az előző évekhez hasonló forgatókönyv szerint választja majd a zsűri az Eurovíziós Dalfesztivál magyar küldöttjét a közönséggel együtt. A harminc versenyző közül tízet hétfőn este bemutattak.

Egyetlen magyar dal van. Legalábbis a tízből, amit hétfőn este bemutattak A Dal sajtótájékoztatóján. Tóth Vera Gyémánt című hárompercessel nevezett be az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatására, amin az előző évekhez nagyon hasonló előadók és produkciók fognak versenyezni, az eddig prezentáltak közül Tóthon kívül mind angol nyelvű számmal. Ott lesz újra Bogi, akinek tavalyi nagyon esélyes We all-ja még mindig a rádiók lejátszási listájának élén van, de lesz egy másik Boggie is, akinek viszont Parfüm című száma, és photoshopos klipje nemzetközi Youtube-sláger lett, mindketten természetesen új dallal próbálják elnyerni a zsűri (Rákayiék és a közönség) tetszését, hisz a szabály szerint csak új szerzeménnyel lehet nevezni a versenyre.

Tíz produkció a harmincból: köztük a Spoon, Boggie, és Bogi
©

Lesznek csapatok és régebbi tehetségkutatósok is versenyben, a hétvégén kiejtett X-faktoros Spoon is szeretne például Bécsbe menni, ahol idén Conchita Wurstnak köszönhetően rendezik az Eurovíziós Dalfesztivál, de neveztek a 2013-ban a Voice-ban megismert Szécsi-ikrek is.   

A következő napokban a Petőfi Rádió Talpra magyar! című műsorában fogják lejátszani mind a 30 dalt, amelyek majd január 24-től hat fordulóban, egymást követő hétvégéken mérkőznek meg az M1 műsorában.

A négytagú zsűriben egy változás van: Rákay Philip, Csiszár Jenő és Ruzsa Magdi mellé Pierrot fog beülni az ítészi székbe. A közönség az ingyenes mobilapplikáción szavazhat majd.

Ruzsa, Csiszár, Rákay a szokásos zsűritagok
©

Az előválogatásban összesen tízen vettek részt: a fentieken kívül még többek között Balázs Fecó, Horváth Attila szövegíró és a Neo együttes frontembere Milkovics Mátyás vett részt, és 351 dalból az első rostán 94 dalt gondoltak érdemesnek a továbbhallgatásra. Három nap alatt alakult ki a harmincas mezőny, mely Csiszár Jenő szerint egyre szélesebb spektrumot fed le: a swingtől a death metálig.

Tavaly Kállay-Saunders Andrást küldtük, aki Running című számával minden idők második legjobb magyar helyezést hozta el: ötödikként végzett. Nála csak Friderika volt jobb még 1994-ben, amikor negyedikek lettünk. Az utóbbi négy évben, mióta az MTVA nagyobb hangsúlyt fektet az Eurovíziós szereplésünkre, még nem volt olyan produkció, mely ne jutott volna be legalább a külföldi döntőbe, és bár számos összeesküvés-elmélet létezik a szomszédos és rokon nemzetek egymásra szavazásáról, illetve arról, hogy a magyarokat mennyire utálják a környező országokban - és ezért esélyünk sem lehet jobb helyezésre, erre Kállay-Saunders produkciója 2014-ben rácáfolt, de ByeAlex Kedvesem című számát is nagyon jól fogadta a nemzetközi közönség még 2013-ban, amikor tizedikek lettünk.