Magyar vonatkozású filmet is díjaztak Velencében

Magyar vonatkozású filmet is díjaztak Velencében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy venezuelai film vitte el az Arany Oroszlánt, de a 2015-ös Velencei Filmfesztivál egyik nagy nyertese a Magyarországon forgatott, több magyar filmes szakember közreműködésével készült Egy vezér gyermekkora.

Az Alfonso Cuarón (Az ember gyermeke, Gravitáció) által vezetett versenyzsűri, valamint a Horizons nevű mellékszekció Jonathan Demme (A bárányok hallgatnak, Philadelphia) vezette zsűrije kiosztotta a 72. Velencei Filmfesztivál díjait.

A legrangosabb elismerést, az Arany Oroszlánt a Desde Allá (Távolról) című venezuelai film kapta, ami a dél-amerikai ország első versenyfilmje volt a fesztivál történetében. Lorenzo Vigas alkotása egy ötvenéves férfiról szól, aki fiatal, szegénységben élő fiúknak fizet a társaságukért, mindenféle érintkezés nélkül.

A második díjnak megfelelő Zsűri Nagydíját vihette haza Charlie Kaufman (a John Malkovich menet és az Egy makulátlan elme örök ragyogása forgatókönyvírója) és Duke Johnson, az Anomalisa című, stop-motion technikával készült animációs film alkotói.

Két díjat is nyert a nálunk fogatott Egy vezér gyermekkora
©

A Horizons mellékszekció legjobb rendezői díját, valamint a fesztivál legjobb elsőfilmesének járó Luigi de Laurentilis-díjat is a 27 éves Brady Corbet érdemelte ki, akit eddig a 24 című sorozatban, vagy a Melankólia és a Lavina című filmekben láthattunk színészként, most viszont íróként és rendezőként jegyzi a The Childhood of a Leader (Egy vezér gyermekkora) című filmet.

Corbet alkotása egy későbbi diktátor gyermekkorát mutatja be, a fasizmus huszadik század eleji térnyerése idején – film főszerepeiben Robert Pattinson, Stacy Martin (A nimfomániás) és Bérénice Bejo (A némafilmes) tűnnek fel. A stáblistán rengeteg magyar név is feltűnik, Major István és Kurucz Hanga producerek mellett többek közt Jancsó Dávid vágó (Jancsó Miklós fia), Takács Nóra művészeti vezető, Lutter Panni díszlettervező és Flesch Andrea jelmeztervező nevét is láthatjuk.

Az Egy vezér gyermekkora forgatása Magyarországon zajlott, a film producerei pedig még a Magyar Nemzeti Filmalapnál is pályáztak gyártási támogatásra, azt azonban elutasították.

Egy jelenet a filmből: