Jobbikos vezetésű bizottságnál panaszolták be a breakzenére játszott himnuszt

Jobbikos vezetésű bizottságnál panaszolták be a breakzenére játszott himnuszt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vígszínház 120. születésnapjára rendezett vasárnapi gálán a TÁP színház breakzenére adta elő a Himnuszt, és ez a jelek szerint nem mindenkinek tetszett. A 444.hu úgy tudja, hogy hétfőn többen panaszt tettek az Országgyűlés Kulturális bizottságának, amelynek a jobbikus Dúró Dóra az elnöke.

A vasárnapi vígszínházi gálán egykori és mostani művészek mellett egyedüli független társaságként meghívták a TÁP színházat is, amelynek több tagja játszik a Vígszínházban. A TÁP a Himnuszt nem az ismert zenei kísérettel, hanem ezúttal egy break számra adta elő, és emiatt többen panaszt tettek az Országgyűlés Kulturális Bizottságánál.

A 444.hu úgy tudja: az egyik panaszos szerint konkrét bűncselekmény történt, mert nagy nyilvánosság előtt sértették meg a nemzeti jelképet, amit a Btk. szankcionál.

A panaszok miatt a bizottság kabinetfőnöke, Szávay László, a szintén jobbikos Szávay István testvére bekérette a jelenetről készített felvételeket, hogy azokat tanulmányozhassák.

A lap megkereste Vajdai Vilmost, a TÁP Színház alapítóját, aki elmondta, hogy a társulat Minden rossz varieté című műsorának állandó eleme a himnusz zenei újrafeldolgozása. A szöveghez sosem nyúlnak, de a zenei kíséret mindig változik. Így akarnak fellépni azzal a kurzussal szemben, amelyik meg akarja határozni, hogyan szabad hazafinak lenni – magyarázta.

A cikkben emlékeztetnek: Vajdai rövid vasárnapi beszédében a kulturális kormányzatnak is beszólt, amikor a kulturális finanszírozás lepucolásáról, a színházi lapok és Fischer Iván finanszírozásának leállításáról beszélt. "Baszódjanak meg” – tette hozzá a beszámoló szerint.

Himnusz-variációk a kormánytól és popzenészektől

Az Orbán-kormány regnálása alatt egyébként kétszer már kormányzati kezdeményezésre is változtattak a Himnuszon. Egy ízben a sportversenyek kedvéért pattogósabbá és rövidebbé írták át, korábban Réthelyi miniszter kezdeményezésére három hanggal mélyebbre.

Az első Orbán-kormány idején az Anima Sound System feldolgozás okozott botrányt és vezetett parlamenti interpellációhoz, legutóbb pedig Dopemannek kellett egyik dala miatt pereskednie, mivel abban felhasználta Erkel zenéjét.