A megvalósult 22. század – hipermodern épületet avattak a belvárosban

A megvalósult 22. század – hipermodern épületet avattak a belvárosban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatmilliárd forintnál is többe kerültek az európai kontinensen egyedülállóan modern egyetemi épületek, a CEU Nádor utcai új komplexuma. Szeptember 12-én nyílt meg az új campus, most a hvg.hu munkatársa is bejárhatta a renovált, illetve újonnan felhúzott szárnyakat.

A Nádor utca Zrínyi és Vigyázó Ferenc utcai szakaszának a Bazilika felé eső oldalát szeptember 12. óta szinte kizárólag a Közép-európai Egyetem, a CEU épületei foglalják el. A leglátványosabb ezek közül a 15. szám alatti, amely teljesen új beruházás, és ahol egy négyszintes könyvtár, illetve egy két részre bontható, 400 fős előadóterem található. Ez a legfeltűnőbb újdonság kívülről, miközben a Nádor utca 13. szám alatti épület is most készült el, és ennek a homlokzatán is látható a renoválás eredménye.

Az igazi meglepetés a látogatót a csütörtöki bejáráson azonban a most befejezett épületek belsejében várja. Fenntarthatósági (kicsit kevésbé előkelően: üzemeltetési) szempontból az épületek a legkorszerűbbnek számítanak az úgynevezett BREEAM-tanúsítvány szerint, ami Európában egyedülálló egyetemi campusok között – állítja több szakértő is a csütörtöki bejáráson.

Kattintson galériánkért!
©

Maga a rektor, Michael Ignatieff, aki a Harvardról érkezett Budapestre – és visszajár tanítani az ottani Kennedy Schoolba, Amerikába – elmondta, hogy még az otthoni intézménye sem ennyire korszerű. Ignatieff nemcsak fenntarthatósági szempontokról beszélt, hanem az oktatástechnológiáról is.

Táblákat az új épületekben nem találhatnak az ott tanuló diákok. Hanem olyan interaktív digitális-elektronikus kijelző felületeket, amelyekre lehet írni digitális „filctollal”, lehet odaimportálni felhőalapú alkalmazásokból, pen-drive-okról bármilyen tartalmat, de wireless kapcsolat révén nemcsak a tanárok, hanem a diákok is kivetíthetnek a táblafelületre (amit persze a végtelenségig meg lehet hosszabbítani, illetve nagyítani-kicsinyíteni).

Kattintson galériánkért!
©

Egyszerre akár több diák is vihet tartalmat a táblára – laptopról, tabletről, iPadről vagy okostelefonról –, s persze a tanár akár el is mentheti a táblára felírtakat, amit aztán a diákok között is megoszthat, vagy elküldheti nekik később. A táblára felvitt dokumentumok, fájlok, szerkeszthetőek, a táblaképre – bármi is van rajta – rá lehet rajzolni, írni.

Azt persze ezek után talán mondani sem kell, hogy a villanyt nem kell le- és felkapcsolgatni a termekben, érzékeli az automatika, ha van valaki bent. Ennek megfelelően kezeli a rendszer a sötétítő reluxákat is. Az egész épület pedig azt érzékeli, hányan járnak benne, ennek megfelelően szabályozza a fűtést-hűtést. Éjszaka a Duna felől fújó szelet is kihasználják például a szellőztetéshez. Ezt egy az intelligens épületek irányítására kifejlesztett rendszer vezérli. Ennek megfelelően az épület üzemeltetési költségei 30 százalékkal olcsóbbak lettek.

Ráadásul ez nem azt jelenti, hogy ha valaki fázik, akkor ne állíthatná át a légkondit, vagy ha melege van, akkor ne nyithatná ki az ablakot. Az egyedi igényeket nem korlátozza a rendszer, csak számításba veszi az épületben emiatt bekövetkező változásokat – magyarázták a szakértők.

Kattintson galériánkért!
©

A most befejezett beruházási szakasz 20 millió euróba, tehát több mint hatmilliárd forintba került – mondta el Baross Pál, a CEU projektért felelős igazgatója. A Market Építő Zrt. vezérigazgatója, Scheer Sándor, a kivitelező konzorcium (Market Építő–Strabag) képviseletében kiemelte: ilyen beruházásban nemigen vettek még részt, hiszen itt az ír tervezők (Sheila O’Donnell és John Tuomey magyar partnerükkel, az M-Teampannonnal működtek együtt a tervezésben) igényeit gyakorlatilag a beruházó mindenben megvalósította.

Ennek megfelelően az épületben szinte egyedi munka minden egyes terem vagy nagyobb helyiség, hiszen alig van „egyszerűen lefestett” fal a házban. Minden egyes falon egyedi munkák vannak – vagy akusztikai elemek, amelyek a zajt tompítják, vagy hő- és légtechnikai berendezések, vagy faborítások.

Van, ahol úgynevezett „látszó betont” alkalmaztak – ezt más szakértők hangsúlyozták –, amelynek nemcsak esztétikai funkciója van, hanem a vezetékeket is ebben vezetik át, így szintén üzemeltetési szempontból hatékony megoldásnak számítanak.

Kattintson galériánkért!
©

Összességében talán 1100-1200 ember dolgozott a beruházás előkészítésén, a tervezésben és a kivitelezésben – derült ki a csütörtöki sajtótájékoztatón. Csúcsidőben egyszerre 450-500-an voltak a helyszínen – mondta Scheer, akinek konzorciuma összesen 200-220 alvállalkozó céggel szerződött a kivitelezésre.

Ami pedig az épület filozófiáját illeti: „a kapuk nyitva állnak”. Ignatieff rektor hangsúlyozta, szeretnék a budapestieket is többször látni az épületben, ahol a kávézót bárki látogathatja ezentúl.

A Nádor utca 15. tehát az egyetem nyitását is jelzi, nemcsak a globalizálódó és technikailag egyre fejlődő világra, hanem a főváros lakói felé is.

Hozzászólások