Andy Vajna: "Mindenki azt hitte, a filmesek lopnak, csalnak, pedig nem"

Andy Vajna: "Mindenki azt hitte, a filmesek lopnak, csalnak, pedig nem"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A filmügyi kormánybiztos a Kossuth Rádióban fürdött kicsit a filmek hozta díjesőben, és fejtette ki gondolatait múltról, jelenről és a jövő nyárról. Azt is elmondta, hogy a Saul fia történelmi film.

A filmipari kormánybiztos, TV2-tulajdonos, kaszinügyi vállalkozó Andy Vajna most kormánybiztosként beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újságjában. Vajna nem szerénykedett, a magyar film utóbbi két-három évében tapasztalható díjeső apropóján elmondhatta, hogy színre lépése óta a "romokból építették fel a mai filmtámogatási rendszert". Korábban "a szakma lejáratta magát, mindenki azt hitte, hogy a filmesek lopnak, csalnak, pedig nem", írja az MTI. "Olyan sok probléma volt a filmek körül, hogy muszáj volt ezt leállítani" utalt a Filmalap előtti filmes szakmai szervezetre, a Magyar Mozgókép Közalapítványra, amelyet megszüntetett az Orbán-kormány.

Az új rendszer szerinte jó, átlátható, jól követhető, hova mennek a pénzek, a támogatás a vászonra, azaz a filmekbe megy, nem máshova, "más helyekre". (Annak idején még a néhai Kőrösi Zoltán elnöksége alatt került ki az MKKA átvilágításáról egy hangfelvétel, amely kriminális állapotokat észlelt - a KEHI eltűnt hatmilliárd forint után nyomozott.)

Vajnának hiányoznak a történelmi filmek, bár a Saul fiát is ilyennek tartja. Próbálkoznak Hunyadi- vagy betyár témájú filmekkel is, de még nem elég jók a forgatókönyvek. Szerinte magyarok nem járnak olyan gyakran moziba, mint ahogy azt a Filmalapnál szeretnék. "Eltartott három-négy évig, míg eljutottunk odáig, hogy tudjuk, mi az, amire szükség van" - a nyáron már ilyen filmek jönnek, mint a Kincsem, a Budapest Noir és a Pappa Pia.

Hozzászólások