Olvasóink szerint egyértelmű, melyik filmet nevezzük jövőre az Oscarra

Olvasóink szerint egyértelmű, melyik filmet nevezzük jövőre az Oscarra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Több olyan magyar film közül is válogathattak a szavazásunkon résztvevők, amelyek igazi fesztiválkedvencnek számítanak, olvasóink több mint fele mégis egyetértett a győztesben.

Hétfőn jelentették be, hogy a hazai Oscar-nevezésről döntő bizottság mely filmek közül választhatja ki azt az alkotást, amelyet elindítunk a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában való jelölés útjára.a

Bár vannak egyértelmű esélyesek, és olyanok is, amelyekről tudjuk, hogy közönségsikerük ellenére nem sok eséllyel indulnának egy ilyen elismerésért, mi az összes nevezhető filmet felajánlottuk olvasóinknak a szavazásra. (Az 1945 című filmet először véletlenül kihagytuk a listából, ezt nagyjából tíz perc késéssel korrigáltuk.)

Morcsányi Géza és Borbély Alexandra a Testről és lélekről c. filmben
©

Eddig összesen kis híján 2500-an vettek részt a voksoláson, és ha lettek is szoros részeredmények, a győztesről nem volt kérdés: a szavazók 52,7 százaléka szerint a Berlinben már az Arany Medve nevű fődíjjal jutalmazott Testről és lélekrőlt kell, hogy indítsuk az Oscaron.

Enyedi Ildikó filmje után 12,7 százalékkal végzett a második helyen Török Ferenc nagy fesztiválhódítója, az 1945, de két kézen összeszámolható szavazattal lemaradva lett harmadik a Kincsem című, nézőszámrekordokat döntögető Herendi Gábor-rendezés.

Rudolf Péter az 1945 c. filmben
©

A 100 szavazatot még három film lépte túl: A martfűi rém sokak szerint nem csak itthon működne, de talán Mundruczó Kornél neve miatt a Cannes-ban felemás fogadtatásban részesült Jupiter holdját és a szintén nemzetközi fesztiválokon is feltűnő Az állampolgárt is többen indítanák.

A soron következő Oscar-gálát 2018. március 4-én tartják Los Angelesben.

Hozzászólások