Eldurvult az élő adás: egymásnak esett Tvrtko és a Viszkis

Eldurvult az élő adás: egymásnak esett Tvrtko és a Viszkis

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Feszült verbális harc kerekedett az ATV keddi műsorában a Viszkis filmbemutatóról szóló interjúból. Vujity Tvrtko ugyanis az ilyenkor szokásos „és hogy jött az ötlet” típusú sablonkérdések helyett azzal szembesítette az egykori bankrablót, hogy mennyiben etikus érdemi teljesítmény nélkül, egy bűncselekménnyel celebbé válni. Ambrus Attila visszavágott, aminek személyeskedésig menő párbeszéd lett a vége.

November végén mutatják be a Viszkis néven ismert Ambrus Attila életét feldolgozó filmet, ennek apropóján volt az ATV Start Plusz című reggeli műsorának vendége a főszereplőt alakító Szalay Bence és maga az egykori bűnöző.

A „milyen volt a Viszkist alakítani, ilyen bajusszal?” típusú kérdésekkel induló, sima filmpromóciós interjú akkor lett igazán érdekes, amikor szembesítették Ambrust azzal, hogy sokak szerint helytelen egy bűnözőt sztárolni. Ezt a Viszkis el is ismerte, ahogy fogalmazott, valóban „nem normális dolog”, hogy egy ország szurkolt egy bűnözőnek, „ez nincs a helyén”. Szerinte ugyanakkor ez arra vezethető vissza, hogy a politikai elit évtizedek óta hiteltelen, ezért lett ő népszerű, mert az emberek látják, hogy miközben a „káposztatolvajt becsukják, milliárdok tűnnek el”.

Erre hozta fel az egyik műsorvezető, Vujity Tvrtko, hogy „ez relativizálás, nem lehet arra hivatkozni, hogy más többet lop”. Érezte-e azt az erkölcsi kérdést, hogy az emberek nagy része becsületesen él és dolgozik, tanul egy szakmát, miközben „ne tagadjuk el, hogy az ön karrierje bankrablóból kiindult imidzs”, most is azért foglalkoztatják, azért készült film önről” – vetette fel Ambrusnak.

A Viszkis ezen a ponton láthatóan felhúzta magát, és a következő párbeszéd hangzott el:

A műsorvezető eredeti nevére célozgatással a beszélgetés átlépte a személyeskedés határát, mint kiderült, a Viszkis azért húzta fel magát, mert szerinte Tvrtko „évek óta próbál rajta fogást találni”. Hevesen magyarázni kezdte, hogy „vastagon megbűnhődött azért, amit csinált, és nem ő akarta, hogy film készüljön róla”. Sokan gondolják, hogy abból él, hogy eladja a bankos sztoriját, de ez nem így van, rendesen dolgozik a mindennapokban, és ha előadást vállal, akkor is reintegrációról, a társadalomba visszailleszkedésről beszél” – kardoskodott.

Tvrtko végül azt mondta, „nem fog válaszolni a személyeskedésre”. Ezért csak arra hívná fel a figyelmet, hogy hozzá hasonlóan az erdélyi származású Viszkis is egy olyan országból érkezett, ahol a kisebbségben élők számára nem engedték, hogy azon a néven anyakönyvezzék őket, amit szeretnének. Ő is ezért vette fel csak később azt a nevet, ahogy az édesanyja hívta.

Ambrus még ez után sem engedte el a kérdést, ahogy a műsorvezetőnek szegezte, „több olyan műsort láttam, ahol belém állt”. Szerinte a múltja miatt ő mindig is „be lesz dobozolva”, ezért próbál néhány újságíró fogást találni rajta. „Jogos a kritika”, de szó sincs arról, hogy a filmben őt „pajzsra emelnék”.

Tvtrko azzal búcsúzott, hogy meg fogja nézni a mozifilmet, aki pedig a spontán elfajult interjút szeretné látni, itt megtalálja!

Tvrtko és a Viszkis verbálisan párbajoztak egyet élőben
©
Hozzászólások