Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél

Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy közel ezer napos stoppos körúttal kezdődött, egy egyedülálló gyűjtemény lett belőle.

A Kepesita Collection Kortárs Művészeti Gyűjtemény ötödik éve működik. Alapítója, a sajátos világnézettel bíró magánember, Varga Péter jelenleg sziklaomlás-elhárítóként dolgozik Norvégiában. 2009-től stopposként járta a világot – norvég barátjával, Kenneth Meansszel közösen Magyarországról Új-Zélandig tartó, 952 napos stoppos körútra indult. Az utazás élményeinek dokumentálására létrehozták a kepesita mozaikszóval fémjelzett kepesita.org oldalt, ahol az utazás szöveges, képes és videós dokumentációja a mai napig elérhető.

A vállalkozás több volt egyszerű hátizsákos kalandnál. Az utazók az egyes állomásokon a helyiek között élve gyakran vállaltak önkéntes munkát, bátran részt vettek különböző közösségi érdekeket szolgáló tevékenységekben, melyek dokumentálásával reményeik szerint másokat is hasonló önzetlenségre taníthatnak. Az út során maguk is rengeteg ilyen felajánlással, segítséggel, pozitív gesztussal találkoztak – innen eredeztethető a Kepesita Collection Varga Péter által megfogalmazott központi gondolata is: visszaadni valamit a társadalomnak abból a rengeteg jóból, amit utazása során kapott.

Visszatérve munkát vállalt Norvégiában, fizetése egy részét pedig az utazás témaköréhez kapcsolódó, az út hívószóra reagáló szociális és kulturális projektek, ezen belül is elsősorban a kortárs képzőművészet támogatására fordítja. A Kepesita Collection mint társadalmi célú vállalkozás igazán egyedi aspektusa épp ebben áll: a gyűjtemény alapítója ugyanis nem vagyonos családból származik, a műgyűjtés korábban teljesen ismeretlen gyakorlat volt számára, mégis úgy döntött, hogy azért (is) keres – kétkezi munkával – pénzt, hogy művészetet támogathasson.

Vargáék pályázatokat szoktak kiírni, idén a „nomád” fogalom mentén elgondolt pályaműveket vártak.

A témafelvetésre válaszoló, reagáló pályaművek a december eleji zsűrizés után, december 4. és 11. között lesznek megtekinthetők a Gregersen Art Pointban.

A gyűjteményről bővebben a friss Műértőben olvashatnak.

Hozzászólások