Meghalt Terry Jones, a Monty Python egyik alapítója

Meghalt Terry Jones, a Monty Python egyik alapítója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Brian élete és a Gyalog galopp rendezője 77 éves volt.

77 évesen elhunyt Terry Jones, író, forgatókönyvíró, színész, rendező, közölte a BBC.

1942. február 1-jén született a walesi Colwyn Bay-ben. 1969-ben alapító tagja volt a Monty Python Repülő
Cirkuszának, amely 1969 és 1974 között összesen 45 részt készített a BBC-nek. 1974-ben a Monty Python-csoport feloszlott, de a tagok még több filmben dolgoztak együtt, ilyen a Gyalog galopp, a Brian élete vagy Az élet értelme.

A komikus 1942. február 1-jén született a walesi Colwyn Bay-ben. 1969-ben alapító tagja volt a Monty Python Repülő Cirkusza komikus csoportnak, amely 1969 és 1974 között összesen 45 részt készített a BBC-nek. 1974-ben a Monty Python-csoport feloszlott, de a tagok még több filmben dolgoztak együtt, ilyen a Gyalog galopp vagy Az élet értelme.

Rendezett és a filmekben szerepelt is, hogy csak egy példát mondjuk, a Brian életében többek között Brian Cohen anyját, Mandyt alakította emlékezetesen:

Hogy hogyan változtatta meg a csoport örökre a humor világát, arról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Jones az Oxford Egyetemen diplomázott történelemből, több könyvet is írt a témában, valamint cikkei jelentek meg a The Guardianben és a The Observerben.

A Monty Python sztárját 2015-ben diagnosztizálták a demencia egyik ritka formájával, amely viselkedés- és beszédbeli problémákat okoz. A szintén Monty Python-tag Michael Palin a betegsége alatt végig támogatta Jonest, akinek a mentális képességei azonban rohamosan romlottak.

Palin arról beszélt, hogy a barátja nem ismerte már meg az utóbbi időben, és beszélgetni sem tudott vele a látogatásai során. A színész ugyanakkor azt mondta, hogy Terry Jones soha nem vesztette el a humorérzékét.

Hozzászólások