szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Schilling Árpád rendező, a néhai Krétakör alapítója ezúttal az alapítványi sorsra kényszerített Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóihoz intézte sorait. Mint írta: most nem az a cél, hogy a kormányzó pártot befolyásolják, mert az lehetetlen. A feladat az, hogy a "magyar kultúra ne váljon ízléstelen, pöffeszkedő pártfunkcionáriusok és kebelbarátjaik játszóterévé".

Schilling a Facebookon osztotta meg gondolatait az SZFE hallgatóival, posztjában arról értekezett, hogy a nyilvános viták és a vélemény vállalása miért fontos, és hogy azok az események, amelyeket most közösen átélnek a hallgatók a tanáraikkal, ugyanolyan jelentős építőelemei a fiatalok szakmai és emberi fejlődésének, mint maga az iskola.

Mint fogalmaz: "jogos a félelem, hogy az egyetem jelenlegi szenátusa elveszíti autonómiáját, az alapítvány kuratóriumában az SZFE képviselői kisebbségbe kerülnek, és lassan átveszi az irányítást a kormány támogatását élvező Magyar Teátrumi Társaság." Úgy látja, hogy pontosan ugyanaz a folyamat játszódik le, mint a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Tudományos Akadémia esetében: itt is az a kormány célja, hogy az intézmények irányításában biztosítva legyen a kormány megbízottjainak hegemóniája.

Majd innen Schilling Árpád visszakanyarodik oda, hogy Magyarországon példátlan módon megosztottá vált a színházművészet, aminek okaként "művészeti ízlések képlékeny sokféleségét, a szakmai szervezetek nem megfelelő működését, a kevésbé értékelt művészek évtizedes sérelmeinek robbanásszerű kiteljesedését, a politikai haszonszerzésből elkövetett kultúrkampfot" látja.

A jelenlegi helyzetben a pártpolitikai kötődésüket büszkén vállalók egyszerűen lefojtják azokat, akik nem kötődnek direkten pártokhoz, de a hagyományokhoz, mesterekhez, szakmai hozzáálláshoz igen. A fogalmatlanság, a tájékozatlanság, a felkészületlenség, a vitára és a kooperációra való alkalmatlanság nem újkeletű probléma, de még soha nem vált ennyire nyilvánvalóvá

- teszi hozzá.

Szerinte ebben a megosztott és szorult helyzetben is tudnak mit tenni a szakma képviselői, így az SZFE diákjai is.

Például jól teszik, ha szem előtt tartják, hogy "érték a nyilvános beszéd, és értéktelen a sumákolás." Hogy "a cél nem a kormányzó párt befolyásolása, mert az egyelőre lehetetlen. A feladat az, hogy a szakma ne essen szét! A feladat, hogy a magyar kultúra ne váljon ízléstelen, pöffeszkedő pártfunkcionáriusok és kebelbarátjaik játszóterévé! A magyar kultúra ne süllyedjen bele a hazugság, butaság és képmutatás mocsarába!"

Kiemeli, hogy fölösleges tabusítani a politizálást, mert valójában minden "művészet politikus, ha publikus." A nyilvánosság számára pedig minden alkotás állásfoglalás.

Egy olyan társadalmi gesztus, amelyet törvények és jogok, állami és magántámogatások, a befogadók visszajelzései vesznek körül, nem tud nem politika lenni.

Mint mondja, a művészeknek sem szabad félniük a vitáktól. "Magam is megpróbáltam ösztönözni a szakmai párbeszédet, nem sikerült, nem csináltam jól, nem érett meg rá a helyzet. Most, hogy látjuk, hogyan porladnak szét a korábban sem túl acélos keretek, hogyan épülnek új falak, ketrecek, hogyan ömlik szét a nyilvánosságban egy új, minden kritikát lesöprő, arrogáns és agresszív retorika, újra föl kell ismerni (újra és újra), hogy nem segíthet más csak a szolidaritás, az összefogás" - írja végezetül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan, hol a legdrágább és hol a legolcsóbb az apartman a Balatonnál

Megvan, hol a legdrágább és hol a legolcsóbb az apartman a Balatonnál

Elárverezik Gandhi egyik első szemüvegét

Elárverezik Gandhi egyik első szemüvegét

Luxusbútorokon kaszált óriásit Warren Buffet

Luxusbútorokon kaszált óriásit Warren Buffet