szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyetemi autonómia visszaállításáig a színművész semmilyen munkát nem vállal ott, ahol eddig két osztályt vezetett.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Pelsőczy Réka is otthagyta a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) – jelentette be a mostanáig két osztályt vezető színművész a közösségi oldalán. Azt mondta,

"a Színház és Filmművészeti Egyetemen az autonómia visszaállításáig semmilyen munkát nem vállalok."

Pelsőczy szerint elmentek a falig a demokratikus eszközökkel az egyetem védelmében, most pedig nemet kell mondani. "Megtiszteltetés volt" – üzeni a hallgatóknak és tanároknak. Végül hozzáteszi, döntésével a fiatalok és az SZFE szakmai értékeket képviselő, politikamentes szelleme mellett áll ki.

Enyedi Ildikó és Ascher Tamás is szerződést bontott az SZFE-n – közölte kedden az egyetem. Egy nappal korábban pedig lemondott az egyetem teljes vezetése a szenátussal együtt, a hallgatók pedig elfoglalták az egyetemet.

Az SZFE szeptembertől alapítványi formában működik tovább. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett, akinek kinevezése ellen az egyetem több munkatársa és a diákság is tiltakozott.

Tizenhárom pontos követeléslistát olvastak fel a Színművészeti hallgatói

Szolidaritási utcabált szerveztek az egyetem Vas utcai épülete elé hétfőn, amiért az intézmény alapítványi irányítás alá került, és amelynek élére Vidnyánszky Attilát nevezte ki a minisztérium, miközben a hallgatók és az SZFE vezetősége mindvégig tiltakozott ez ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!