A Vidnyánszky-féle kuratórium szerint minden lépésük jogszerű és törvényes volt

A Vidnyánszky-féle kuratórium szerint minden lépésük jogszerű és törvényes volt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az SZFE kuratóriuma felszólította az SZFE-t, hogy biztosítsák az oktatást.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó kuratórium egyoldalúan átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SzMR) – ezt írta korábban közleményében a Színház-és Filmművészeti Egyetem. A kuratórium szintén közleményben reagált a bejelentésére.

Azt írták, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítvány valamennyi eddig megtett lépése jogszerű és törvényes volt. „A kuratórium munkájának célja, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az oktatás a lehető legmagasabb színvonalon, a művészi szabadságot megtestesítve, a múlt és a jelen ismereteivel felvértezve olyan tudást nyújtson, mely megfelel a hazai és nemzetközi szakma elvárásainak, mindezt a hazai jogszabályi keret maradéktalan betartása mellett", szerepel a közleményben, amely szerint az alapítvány „számtalanszor” javasolt párbeszédet és kínált együttműködést az egyetem lemondott vezetésének.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány szerint a leköszönő vezetésnek „nem célja az intézmény színvonalának növelése, nem célja a hallgatók prosperáló jövőjéhez való hozzájárulás megteremtése”.

A közleményben a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma felszólítja az SZFE leköszönt vezetését, hogy biztosítsa az oktatást.

Színház-és Filmművészeti Egyetem vasárnap adott ki egy közleményt, amelyben azt írták, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó kuratóriuma egyoldalúan átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SzMR), szerintük a módosítással a testület megteremtette a maga számára az akadémiai munkába történő közvetlen, fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét. Emlékeztettek, hogy az egyetem vezetősége már augusztus elején elkészítette az aktualizált Alapítóokiratát és SzMR-ét, de ezekről nem volt hivatalos tárgyalás a fenntartói jogok gyakorlására kijelölt kuratórium és az egyetem szenátusa között. A közlemény kitér rá, hogy a kuratórium elnöke már augusztus 24-én szignózta alapdokumentumok általuk készített verzióját, így az SZFE szerint megfosztották az egyetem mindenkori vezetőségét és szenátusát döntéshozó jogköreitől, tehát az intézményi autonómia valamennyi garanciájától.

Hozzászólások